Door eenzijdig “de al tientallen jaren bestaande contractering van zorg acuut op te zeggen” hebben de zorgverzekeraars “de belangen van de patiënten op onverantwoorde wijze in de waagschaal gesteld”. Dat stellen eigenaren Loek Winter, Willem de Boer en Dirk Brouwer in een schriftelijke reactie op de surseance van betaling van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen.
Elders in het persbericht wordt de opstelling van de zorgverzekeraars gekenschetst als “hard, cynisch en onbegrijpelijk”. Met deze laatste kwalificatie willen Winter en de zijnen aangeven dat de verzekeraars “door twee goedkoopste aanbieders van zorg in de regio in een klap te onthoofden” tegen hun eigen belang in handelen. Volgens Winter leveren zijn ziekenhuizen zorg tegen tot 25 procent lagere tarieven dan andere aanbieders. Daarmee biedt de MC Groep een alternatief in een regio die in toenemende mate wordt gedomineerd door grote fusieziekenhuizen als Amsterdam UMC en OLVG.
In een uitzending van Nieuwsuur licht Winter zijn kritiek verder toe. “Ik ben gefrustreerd en teleurgesteld. In een week tijd hebben de verzekeraars de contracten opgezegd. Dat betekent dat we acuut in een probleem terechtgekomen zijn.”
Volgens Winter hebben de verzekeraars iedere animo voor particuliere verbeterinitiatieven in de ziekenhuiszorg de kop ingedrukt. “Voor een ondernemer in de ziekenhuiszorg is dit niet echt stimulerend”, aldus Winter in Nieuwsuur. “We hadden eigenlijk verwacht dat onze inspanningen op de een of andere manier tot een beloning hadden geleid. Zodat ook andere mensen de zorg in ziekenhuizen tot zich nemen met als doel de zorg in Nederland beheersbaar te houden.”
Rekeningen betalen
Volgens directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis had de zorgverzekeraar geen andere keuze dan de geldkraai dicht te draaien, nadat de ziekenhuizen in korte tijd voor de tweede keer aanklopten voor financiële steun om tekorten aan te vullen. Winter bestrijdt deze lezing: “We hebben nimmer gevraagd aan de zorgverzekeraar gevraagd of ze als bank te spelen, want dat zijn ze ook niet. We hebben alleen gevraagd of zij de rekeningen die ze kregen per direct wilden betalen. Gegeven de moeilijke situatie.”
Dubbele pet
Winter en zijn partners namen in 2009 de vrijwel failliete IJsselmeerziekenhuizen over. In 2013 volgde het Slotervaartziekenhuis, na een stormachtige periode onder leiding van de omstreden bestuursvoorzitter Aysel Erbudak. Om grip op de zaak te houden traden aandeelhouders Winter en De Boer ook jarenlang op als bestuurder van de ziekenhuizen. Mede door het uitblijven van financiële resultaten kwam er steeds meer kritiek op deze dubbele petten. Winter gaf de dagelijkse leiding in februari uit handen. De Boer deed dat in september. Wie de grootste schuldeisers van de ziekenhuizen zijn, is niet helder. Naast Zilveren Kruis en huisbankier ING hebben ook de aandeelhouders claims in de vorm van achtergestelde leningen.