Dat testbedrijf, Lead Healthcare, kreeg de opdracht van de Stichting Open Nederland en zou daardoor al veel ervaring hebben opgedaan en testcapaciteit hebben opgebouwd, waardoor het een voorsprong op de andere bedrijven zou hebben gekregen. De deadline voor aanmeldingen verloopt vrijdagmiddag om 12.00 uur en gaat om contracten voor het afnemen van toegangstests vanaf 1 mei.
Samenleving betaalt rekening
De bedrijven die het kort geding aanspanden laten in een reactie weten niet verrast te zijn door de uitspraak. “De Staat kiest er voor deze ondernemers die allen al maanden lang de schouders eronder zetten om wie dan ook van coronatesten te voorzien, te negeren.” Daarnaast noemen de eisers het inkoopbeleid van sneltesten door de overheid ondoorzichtig. Ook zeggen ze dat de samenleving hiervan op den duur via belastingheffingen de rekening zal moeten betalen.
Topman Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl, een van de klagende partijen, zegt dat hij ondanks de uitspraak toch meedoet aan de aanbesteding. Emmelkamp, die 69 commerciële coronasneltestlocaties in Nederland runt, vindt namelijk dat hij een verplichting heeft naar de ongeveer 500 mensen die voor hem werken. “Als ik heel star zeg ‘ik doe niet mee’, hebben zij geen werk.”
Kopstaartvonnis
Het kort geding werd donderdag behandeld door de rechter in Amsterdam. In verband met het spoedeisend karakter van de kwestie heeft de rechtbank nu een zogeheten kopstaartvonnis gewezen. Dat betekent dat alleen is bekendgemaakt welke beslissing de rechter heeft genomen. De precieze motivering hiervan volgt later.