Het gebruik van een kleinschalig elektronisch zorgdossier maakt de palliatieve zorg beter en veiliger. Bovendien zorgt het voor minder administratieve lasten en grotere efficiëntie. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) naar aanleiding van een proef waar zeven hospices mee gestart zijn.
“De al bestaande elektronische patiëntendossiers (EPD’s) zijn niet geschikt voor hospices en onbetaalbaar voor de hospices waar gemiddeld 5 tot 10 patiënten verblijven. Onze werkwijze vraagt maatwerk”, licht Dianne Ket, kwaliteitsadviseur en senior oncologieverpleegkundige bij academisch hospice Demeter in De Bilt, tegenover ZN de behoefte aan een eigen elektronisch dossier toe. “We hebben in ons hospice eerst gewerkt met een elektronisch systeem om de wachtlijst te beheren, maar dat ‘misbruikten’ we al snel als een soort elektronisch patiëntendossier.”
Demeter is in juni vorig jaar als eerste hospice gestart met het elektronisch zorgdossier. De basis voor het zorgdossier is voor alle hospices gelijk, maar hospices kunnen binnen het zorgdossier ook individuele aanpassingen aanbrengen. Na Demeter volgden vorig jaar nog zes hospices. Dit aantal loopt langzaam maar zeker op.
Dankzij het elektronisch zorgdossier zijn hospices niet langer aangewezen op geschreven of mondelinge overdracht. Dit maakt de zorg veiliger. Het elektronisch zorgdossier helpt zorgverleners ook bij het werken volgens de protocollen en afgesproken werkwijzen.
Overleg
Daarnaast verloopt het wekelijkse multidisciplinair overleg in het hospice ook vlotter en efficiënter. Medewerkers en andere betrokken zorgverleners houden de veranderingen bij patiënten gedurende de week bij in het zorgdossier. Iedereen heeft dezelfde informatie en alles staat zichtbaar en overzichtelijk bij elkaar. Bovendien is de voorbereiding voor een dergelijk overleg een stuk makkelijker en is de doorzoekbaarheid van verslagen enorm verbeterd.
Branche
De hospices streven nu vooral naar om verbreding van de gegevensuitwisseling, zodat ook thuiszorgorganisaties en zorgverzekeraars op het dossier kunnen aanhaken. Ook willen de hospices een koppeling met het elektronisch voorschrijfsysteem voor medicatie. Een andere wens is dat het systeem wordt uitgebreid naar de palliatieve thuiszorg. Daarnaast zien ze op termijn ook mogelijkheden om het hospice zorgdossier, in aangepaste vorm, in te zetten bij de langdurige ouderenzorg. “Het zou mooi zijn als in ieder geval alle leden van koepelorganisatie Associatie Hospicezorg Nederland gaan werken met dit zorgdossier, omdat je dan als hele branche kunt zorgen voor kwaliteitsverbetering en –borging”, zegt Ket.