Kwaliteitsmeting is in de zorgsector steeds belangrijker, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Het Rotterdamse Erasmus MC sluit zich daarom aan bij het International Consortium for Health Outcome Measurement. Doel is om internationale uitkomstmaten te ontwikkelen.
Het ICHOM is opgericht door de Amerikaanse Harvard Business School, het Zweedse Karolinska Institutet en de adviesfirma Boston Consultancy Group. Het doel is om voor ieder ziektebeeld tot internationale en relevante uitkomstmaten te komen. De relevantie wordt daarbij niet afgemeten in relatie tot het zorgproces. Het gaat om uitkomstmaten die gemeten worden op basis van patiëntervaringen.
Het ICHOM noemt het ‘value based care’. Gemeten wordt bijvoorbeeld of een patiënt na de dotteroperatie de trap weer op kan lopen. Kan zij na de niertransplantatie weer aan het werk? Snapt hij de krant nog, kan zij een spelletje doen met haar kleinkind? Is er een delier opgetreden na de operatie of valt de patiënt veel vaker dan voorheen over kleine obstakels?
Vragenlijsten
Om dergelijke uitkomsten te meten zullen patiënten tot een jaar na de behandeling gevolgd worden middels vragenlijsten en interviews. In sommige gevallen zullen patiënten zelfs nog langer gevolgd worden. Voor vier aandoeningen zijn inmiddels de uitkomsten vastgesteld en gestandaardiseerd, zo meldt Erasmus MC in een persbericht. Dat betreft herseninfarct, hazenlip, blaaskanker en borstkanker. Tegen het einde van het jaar worden deze uitkomstmaten op de website gepubliceerd, belooft de instelling.