De vijf gemeenten eisen van de zorginstellingen dat ze een lijst overhandigen van alle professionals. Ze moeten per persoon melden welke registraties (zoals BIG, SKJ, NVO en NIP) ze hebben. Bovendien willen de gemeenten van iedereen een VOG. Zo niet, dan komen deze instellingen niet in aanmerking voor de gunning. De rechtbank doet volgende week vrijdag uitspraak.
Per direct
De gemeenten willen ook dat zorgverleners bij een controle direct hun bevoegdheden en VOG tonen. Als iemand dat niet kan, wil de gemeenten de bevoegdheid “zo nodig per direct en eenzijdig” om de overeenkomst met de zorginstelling te beëindigen, aldus de ‘aanvullende nota van inlichtingen’ die ze hebben ingediend tijdens het aanbestedingsproces.
Overtreding AVG
De zorginstellingen menen dat de eis een overtreding van de AVG is. Omdat het niet voldoet “aan het beginsel van doelbinding en minimale gegevensverwerking”. Ze wijzen daarbij op jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie. Bovendien vragen ze zich af hoe de gemeenten deze privacygevoelige informatie van hun personeel beheren.
Buitenproportioneel
Volgens de drie zorg-instellingen is de eis “buitenproportioneel”. Het aanleveren van deze gegevens kost veel tijd, lieten ze weten tegen de rechter in Assen. Zo hebben Icare (verpleging en verzorging), GGZ Drenthe en de Trans (verstandelijke beperking en autisme) duizenden medewerkers. Bovendien mogen werknemers toestemming weigeren.
Eerder hebben deze zorginstellingen de vijf gemeenten aangeboden de gegevens anoniem te geven. Na een uitvoerige uitleg, met tevens het aanbod om steekproeven toe te staan, gaven de gemeenten in één zin als antwoord: “Nee, hiertoe zijn we niet bereid.”
Gerechtvaardigd belang
De gemeenten vertelden de rechter dat ze “een gerechtvaardigd belang” hebben voor het opvragen van personeelsgegevens. “We vinden het van cruciaal belang dat de (soms kwetsbare) inwoners van de gemeenten zorg krijgen geleverd door geschikte medewerkers. We willen dit ook controleren.”
De “enige manier” is door het opvragen van dit soort informatie, menen de vijf gemeenten. Ze stellen dat het in Europese aanbestedingsprocedures gebruikelijk is om de geschiktheid van ondernemers te onderzoeken. De ggz-instellingen wijzen er op dat de IGJ toezicht houdt op de kwaliteit van de zorg.