ETZ en DSW hebben gekozen voor een afspraak waarbij een maximaal bedrag beschikbaar is voor de zorg aan DSW-verzekerden. Zolang dit budget beschikbaar is, kunnen DSW-verzekerden in het ETZ terecht. Als dit maximale bedrag in de loop van 2025 wordt bereikt, ziet het ETZ zich genoodzaakt deze verzekerden naar een ander ziekenhuis te sturen. De coördinatie daarvan ligt bij DSW.
DSW-verzekerden kunnen ook eerst zelf de rekening voor een behandeling in het ETZ betalen om die vervolgens bij DSW te declareren.
Dit geldt niet voor de spoedzorg en patiënten waarvan de behandeling al is gestart.
Jorrit Stroosma
Mijn GGZ instelling heeft met ASR voor 2025 een omzetplafond gecontracteerd wat net genoeg is voor de cliënten die wij nu nog in behandeling hebben. ASR wou geen hoger omzetplafond. Dus hebben we per 01-01-2025 een opnamestop voor ASR verzekerden tot dat er genoeg behandelingen afgesloten zijn om weer, zonder over het omzetplafond te gaan, nieuwe verzekerden van ASR aan te nemen.
Wij hebben alleen voor 2025 contracten met ASR en DSW (heeft een omzetplafond willen contracteren wat toereikend is voor de huidige cliënten en enige groei), met de andere zorgverzekeraars willen wij al geen jaren contracten meer omdat ze standaard 20% lager contracteren dan dat je nodig hebt maar de belangrijkste rede is dat ze op de stoel van de zorgverlener willen gaan zitten. Zonder contract krijgen we dan wel minder vergoed maar je kunt tenminste zorg leveren zoals je visie dat verwoord.