Een internationaal netwerk onder leiding van twee professoren gezondheidspsychologie van het UMCG heeft 4 miljoen euro subsidie gekregen van de EU. Met die subsidie kunnen vijftien jonge onderzoekers worden opgeleid om vraagstukken op het gebied van duurzame mantelzorg op te lossen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door psychologie en technologie te verbinden.
Dat meldt Rijksuniversiteit Groningen op 3 oktober. Het netwerk, met de naar ENTWINE informal care, richt zich zowel op de groeiende behoefte aan zorg als op de bereidheid van mantelzorgers om die te verlenen. De onderzoekers kijken onder andere naar culturele en individuele verschillen.
Inzichten
Door inzichten uit de psychologie en technologie te combineren, wil het netwerk oplossingen ontwikkelen en implementeren die mantelzorgers helpen de zorg langer vol te houden. Daarnaast willen ze positieve zorgervaringen creëren. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van sociale robots die de stress kunnen verminderen. Of door sensoren die helpen bij het toezicht houden op verwarde of kwetsbare mensen.
Binnen ENTWINE informal care werken onderzoekers uit meerdere wetenschapsgebieden, bedrijven en non-profit organisaties in verschillende Europese landen samen. De onderzoekers komen uit Nederland, Engeland, Israël, Italië en Zweden. Hun achtergronden zijn mogelijk in psychologie, sociologie, economie en techniek, en computer-, communicatie- of gezondheidswetenschappen. De subsidie komt voort uit het Europese Marie Curie-programma.