De Europese Unie treedt strenger op tegen vervalste medicijnen. Zo wordt de verkoop via het internet aan banden gelegd, want een aanzienlijk deel van de op websites aangeboden geneesmiddelen is nep.
Europees logo
Het Europees Parlement stemde woensdag in met de hardere aanpak. Een controlesysteem moet voorkomen dat gevaarlijke medicamenten de nietsvermoedende patiënt bereiken. Verkopers moeten een Europees logo gaan gebruiken. Patiënten die op het internet kopen, kunnen zo een betrouwbare webapotheek herkennen. Medicijnen krijgen verder een uniek serienummer om ze te kunnen volgen van de productie tot de aankoop door de consument.
Internet
Naar schatting is 1 procent van de geneesmiddelen die legaal op de markt komen in de Europese Unie, vervalst. De meeste namaakmedicijnen worden op het internet gekocht.
“Kopen op internet mag geen kansspel zijn met je gezondheid”, stelt PvdA-Europarlementariër Judith Merkies. “Consumenten moeten weten waar op het internet de veilige medicijnen te vinden zijn. Ook bij de apotheek moet de patiënt kunnen blijven vertrouwen op een veilig medicijn”
Risico’s neppillen
Veel nagemaakte pillen, of het nu om viagra, medicijnen tegen kanker, afslankmiddelen of pijnstillers gaat, vormen een gezondheidsrisico. Ze bevatten geen actieve stoffen of bevatten slecht werkende en zelfs giftige stoffen en worden daardoor al stille moordenaars genoemd.
Levensgevaar
D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy juicht de harde aanpak toe. “De hoeveelheid nepmedicijnen groeit explosief en dat brengt letterlijk levens in gevaar.” Eind 2008 namen douanebeambten in de unie in twee maanden tijd ruim 34 miljoen illegale geneesmiddelen in beslag.
Lucratieve handel
Het vervalsen van geneesmiddelen is lucratief en de daders lopen nauwelijks risico’s. Het Europees Parlement besloot dan ook tot strengere straffen voor het namaken van medicijnen in de EU. (ANP)