Ook de 52 cliënten van ggz-instelling Vincent van Gogh worden geëvacueerd. De instelling bevindt zich in hetzelfde gebouw als VieCuri. Een woordvoerder van Vincent van Gogh zegt dat iedereen uiterlijk om 20.00 uur is vertrokken. Een deel wordt ondergebracht bij andere vestigingen van Vincent van Gogh, enkelen worden opgevangen door ggz Oost-Brabant in Helmond. De huisartsenpost in het gebouw gaat vanmiddag ook dicht.
Tempo
Vanaf 18.00 uur worden spoedpatiënten voor VieCuri omgeleid naar omliggende ziekenhuizen. Poli-afspraken, bloedafname, dialyses en scans gaan tot dat tijdstip door.
Bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten van VieCuri laat weten dat alle patiënten uiterlijk om 03.00 uur zaterdagochtend uit het ziekenhuis moeten zijn. Rond die tijd wordt in Venlo de piek van het hoogwater in de Maas verwacht.
Preventief
Het betreft een preventieve evacuatie. “Om elke kans op overstroming voor te zijn”, aldus een woordvoerder van VieCuri. Schouten wil de situatie van de watersnoodramp van 1993 voorkomen, zegt hij tegen L1: “Verpleegkundigen moesten met bootjes naar het ziekenhuis varen om daar zorg te gaan verlenen aan patiënten die niet meer fatsoenlijk geëvacueerd konden worden. Dat horrorscenario willen we absoluut voorkomen.”
IC-patiënten en zwangere vrouwen
Bij de patiënten die moeten worden geëvacueerd zijn ook IC-patiënten en neonatologiepatiëntjes die couveusezorg nodig hebben. Het vervoer gaat onder meer met ambulances en ambulancebussen, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), die de spreiding van de patiënten coördineert.
Zwangere vrouwen worden naar andere geboortecentra verwezen. Het Rode Kruis zet zes ambulances van zijn medische dienst in om de evacuatie te ondersteunen. Op elke ambulance zitten twee artsen of verpleegkundigen van het Rode Kruis.
Defensie
Defensie helpt in het ziekenhuis met het evacueren van patiënten en de bescherming tegen hoogwater. “Voor mij en de medewerkers van het ziekenhuis is dit het ergste wat er kan gebeuren”, zei Schouten.
Opnamestop
Gisteravond besloot het ziekenhuis al een opnamestop in te stellen vanwege het stijgende waterpeil. Alle niet-spoedeisende operaties werden ook afgezegd voor vandaag.
De ROAZ in de regio heeft gevraagd aan ziekenhuizen om de patiënten op te vangen. Het LCPS zal straks bekendmaken hoe ze patiënten gaat verdelen. In ieder geval zullen Maastricht UMC, Zuyderland (onder meer locatie Heerlen), St Jans Gasthuis in Weert en Rijnstate in Arnhem een groot deel van de patiënten opvangen. Ook Laurentius in Roermond, Radboudumc in Nijmegen en Gelderse Vallei in Ede zijn benaderd. Een deel van de 200 patiënten wordt vervroegd naar huis gestuurd.
Hoogwaterprotocol
VieCuri heeft samen met regiopartijen, zoals het ROAZ en de Veiligheidsregio Noord-Limburg, een ‘hoogwaterprotocol’ dat voorziet in onder meer evacuatie van patiënten. VieCuri Medisch Centrum telt 2925 medewerkers en 195 medisch specialisten. Vorig jaar waren er 16.500 opnames en 239.000 polibezoeken.
Laurentius Ziekenhuis
Voor het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is er geen gevaar. “Voor de omgeving van het ziekenhuis verwachten we géén problemen”, aldus Laurentius: “Het ziekenhuis zal bereikbaar blijven en alle zorg zal gewoon doorgaan.”
Maximaal inspannen
“We leven enorm mee met onze collega’s in het VieCuri Medisch Centrum”, laat de voorzitter van het ROAZ Limburg, Helen Mertens aan L1 weten. “We zullen ons als regio dan ook maximaal inspannen om ondersteuning te bieden waar dat maar kan. De focus ligt nu op een gecoördineerde verspreiding van patiënten over de regionale ziekenhuizen. Maar we staan ook klaar voor de patiënten die zorg nodig hebben en nu niet bij het Venlose ziekenhuis terecht kunnen.”