Man drawing line from ladder
De gezondheidszorg zal in 2017 voor het eerst in vier jaar sneller groeien dan de economie. Dat voorspelt ING Economisch Bureau, dat in de zorgsector een groei van 2,5 procent voorziet tegen een groei van 1,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
De groei wordt volgens ING met name opgestuwd door de vergrijzing. Hoewel de zorgkosten door de structureel groeiende vraag hoog op de agenda van een nieuw kabinet zullen komen te staan, wordt de noodzaak tot extra uitgavenbeheersing volgens ING Economisch Bureau op korte termijn getemperd door de economische groei. Maar zonder nieuwe beheersmaatregelen dreigt de zorg terug te keren naar de hogere groeicijfers van voor de zorgakkoorden, zo waarschuwt ING.
Transformatie
Om die reden pleit ING voor “grotere stappen om de zorg efficiënter in te richten”. Om tegelijkertijd de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg te verhogen, is een versnelde transformatie noodzakelijk, vindt ING. De belangrijkste pijlers van deze transformatie zijn wat de bank betreft sterk gespecialiseerde ziekenhuizen die de echt complexe zorg leveren met daarnaast meer eerstelijns medische centra die in toegankelijke basiszorg in de buurt voorzien. “Op plekken waar zorgverzekeraars, ziekenhuizen en eerstelijns zorgverleners intensief samenwerken zien we dat deze transformatie op gang komt”, zegt Edse Dantuma, ING-sectoreconoom gezondheidszorg. “Maar het gaat nog niet snel genoeg.”
Keuzes
Voor ziekenhuizen is een scherpere positionering cruciaal om de concurrentiepositie te versterken, aldus ING. De uitdaging voor eerstelijns zorgaanbieders is de omvorming naar grotere organisatieverbanden die beter in staat zijn om de groei van de eerstelijnszorg te managen. De bestaande zorggroepen die gezamenlijk ketenzorg organiseren zijn wat ING betreft voorbeelden van succesvolle samenwerking en zorgvernieuwing over verschillende disciplines heen. Zij organiseren echter nog maar een klein deel van de totale eerstelijnszorg. “In de geneeskundige zorg is een efficiëntere benutting van de bestaande zorginfrastructuur cruciaal voor een toekomstbestendig verdienmodel”, stelt Erwin Winkel, ING-sectormanager gezondheidszorg. “ Zorgverzekeraars, ziekenhuizen en eerstelijns zorgaanbieders zullen scherpere keuzes moeten maken voor betere en betaalbaardere zorg. Alleen dan krijgen zij ook externe financiers mee om hun toekomstplannen te helpen realiseren.”
Het ING Economisch Bureau verwacht dat de in de zorgakkoorden afgesproken langjarige verschuiving van duurdere ziekenhuiszorg naar minder dure eerstelijnszorg in 2017 tot bovengemiddelde groei voor huisartsen leidt. Zorgverzekeraars maken steeds vaker meerjarenafspraken met aanbieders over geleidelijke omvorming en afbouw van ziekenhuiscapaciteit en verschuiving van zorg van het ziekenhuis naar de huisarts. Ook in de ouderenzorg trekt de groei aan, door het extra geld dat ervoor wordt uitgetrokken.
Zorgrpremie
ING verwacht dat de stijging van de zorgpremie de komende jaren zal doorzetten. Zorgverzekeraars zullen vanwege solvabiliteitseisen voorlopig geen extra vermogen meer inzetten om de stijging van de zorgpremie te beperken, aldus ING. Ook de uitbreidingen van het basispakket leiden komende jaren tot een hogere premie.