Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor het experiment. Enige voorwaarde is volgens de NZa een dat zij een overeenkomst afsluiten met een zorgverzekeraar. Alle gecontracteerde zorgaanbieders die werken met een integraal uurtarief maken nu namelijk ook gebruik van een experiment. Zij kunnen voor 2022 op dezelfde manier afspraken maken met de zorgverzekeraar. Zij doen zo automatisch ook mee aan het nieuwe experiment.
Voorbereiding
Daarna is er twee jaar tijd om de voorbereiding voor het registreren en contracteren van de cliëntprofielen vorm te geven. Vanaf 2022 starten de eerste zorgaanbieders hier mee. Vanaf 1 januari 2024 is dit binnen het experiment een verplichting. De NZa zal de komende periode duidelijk uitleggen op welke manier deze voorbereiding vorm kan krijgen.
Met de nieuwe bekostiging hoopt de zorgautoriteit dat “de wijkverpleegkundige kan doen wat van deze cruciale spin in het web wordt verwacht: het organiseren van passende zorg rond de cliënt. Cliëntprofielen die inzicht geven in zorginzet vormen het uitgangspunt voor de omslag naar declareren op basis van een vergoeding per week of maand waarbij de uitkomsten van zorg steeds meer centraal staan.”
Creatieve kant
Evida was een van de vier zorgaanbieders die meedeed aan een pilot. Bestuursvoorzitter Roger Ruijters zegt dat zijn instelling via een vast maandtarief werd beloond voor “slimme oplossingen, preventie en de juiste mantelzorgondersteuning. Onze professionals zijn hier tot de dag van vandaag nog dankbaar voor en laten de creatiefste kant van zichzelf zien.”