Dat mensen zich massaal niet meer veel lijken aan te trekken van de beperkingen, ligt onder meer aan de falende risicocommunicatie van de overheid, zegt Alex Burdorf, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan het Erasmus MC in Rotterdam. Die moet en kan veel beter. “We leggen maatregelen uit en dan doen we niks en wachten we af”, aldus Burdorf. Maar dat werkt niet, beseft hij, want het gedrag van mensen laat zich niet zo makkelijk sturen. Nederland moet volgens hem “als een speer zoveel mogelijk leren van de afgelopen periode, om te weten hoe de coronamaatregelen hebben gewerkt.” Hij vindt dat instanties als RIVM en OMT moeten worden verrijkt met gedragswetenschappelijke inzichten.
Kamer in conclaaf over langetermijnstrategie
De Kamerfracties lieten zich maandag bijpraten door deskundigen op verschillende terreinen over de manier waarop Nederland zich zou moeten voorbereiden op de volgende fase in de coronapandemie of zelfs een volgende pandemie. Daarvoor is het volgens de experts nodig om stevig in te zetten op publieke gezondheidszorg en preventie. Ook moet meer gebeuren om armere landen van de wereld te helpen met de vaccinatie, omdat daar mutanten veel kans krijgen om zich te ontwikkelen. Vanwege alle onzekerheden met het huidige coronavirus, mogelijke varianten en de werking van de huidige vaccins is volgens hen niet goed te voorspellen welke kant het nu opgaat in Nederland.
De GGD’en zullen om die reden de komende zomermaanden de testcapaciteit en bron- en contactonderzoek nog niet afschalen, zei GGD-koepel voorzitter André Rouvoet tegen de Kamerleden. Op zijn vroegst gebeurt dat aan het eind van het derde kwartaal. In verband met de mogelijkheid van virusmutanten moeten de GGD’en in het najaar ook nog in staat zijn om brandhaarden snel in te dammen, aldus Rouvoet. Ook is het risico van clusterbesmettingen groter in gebieden waar mensen niet gevaccineerd zijn. Wel lijkt de vaccinatiebereidheid in Nederland tot nu toe groter dan in andere landen. (ANP)
Frank Conijn
BCO heeft weinig zin, want van 70% van de positief geteste mensen kan niet worden achterhaald wie de besmetter is geweest. Dat percentage bleef hetzelfde in periodes waarin de BCO-capaciteit groter was dan het aantal besmettingen. Dus het ligt niet aan de capaciteit.
.
Wat Nederland wel moet leren is dat de maatregelen op de werkplek en in de auto veel beter nageleefd worden. Een enquête van de FNV begin dit jaar liet zien het daarmee slecht gesteld was.
.
Daartoe moet de stelregel “Als 1,5 m niet (goed) te handhaven of onwenselijk is, draag een mondkapje. Ook op het werk en in de auto” dagelijks uitgedragen moet worden middels spotjes van VWS die ook op sociale media geplaatst moeten worden.
.
Datzelfde moet natuurlijk ook gelden voor de scholen! Leerlingen moeten ook in de klas een mondkapje op. Leraren weer niet, want die moeten goed verstaanbaar blijven. Zij zouden echter wel dagelijks een sneltest moeten doen.
.
Verder moeten de contactberoepen en mensen in beroepen die daar niet onder vallen maar waar wel sprake is van onvermijdelijk nauw lichamelijk contact FFP2/K95-maskers krijgen.
.
Tegelijkertijd zullen er veel meer evenementen mogelijk gemaakt moeten worden middels (snel)testen. Omdat het kan en omdat dat de gedragenheid vergroot. Hetzelfde geldt naar mijn mening voor buitenevenementen waarbij niet geschreeuwd of gezongen wordt.
Maria
Helaas is de voorlichting en communicate van dag 1 , te beginnen met de intelligente lockdown slecht geweest.
Nu 1,5 jaar verder nog niets verbeterd
We hebben in Nederland vele digibeten ,laaggeletterden,analfabeten en geen Nederlands sprekende medeburgers .daar is niets voor gedaan.
Zelfs voor mij als medisch geschoolde zijn de richtlijnen van het RIVM onduidelijk.met teveel uitzonderingen
De NPO heeft extra geld gekregen en heeft daar niets mee gedaan , behalve dat er door de talkshows en ochtendprogamma.s meer onduidelijkheid geschapen is .
De media is daar ook schuld aan en mogen ook wel eens aan zelfreflectie doen.
Om mij heen zie ik dat veel mensen de regels loslaten en zie met angst en beven de toekomst tegemoet
De laatste persconferentie waar de demissionaire ministers al zegevierend stonden te blaten vond ik stuitend
HB
Laten we deze corona nou eindelijk eens gaan behandelen als een zware griep. De IFR is ondertussen gezakt naar 0,17% (vergelijkbaar met de griep). Zelf bij mensen ouder dan 80 die Corona hebben gehad sterft ‘ nog maar’ 15% en die zijn meestal comorbide. 1.5 meter heeft nooit gewerkt, net zo min als mondkapjes. Aerosols zijn wijdverbreid erkend als belangrijkste verspreider, allen het RIVM is er nog steeds niet van overtuigd. Kun je in een auto gaan zitten met een mondkapjes op, maar het raam open lijkt me verstandiger. Daarnaast geldt dit natuurlijk alleen als iemand besmettelijk is. Jammer dat we uitgaan van een testsamenleving, want die testen zijn absoluut niet te vertrouwen, ook de PCR test niet. Hierdoor zijn veel mensen buiten spel gezet, die niet ziek waren maar wel met een positieve test in quarantaine moesten. Ik ben bang voor een opleving van het virus, met vooral de gevaccineerden als brandhaarden.
Frank Conijn
@HB: des te rabiater de stelling, des te groter de ‘burden of proof’.
Frank Conijn
En heb op zijn minst het lef om uw identiteit kenbaar te maken.
HB
Niets rabiaat aan mijn mening, maar gewoon luisteren naar goed geïnformeerde medici die wel hun mening durven te geven, zoals dr Schetters, microbioloog Borger, prof Pierre Capel of viroloog Vanden Bossche. Maar ook M de hond roept al een jaar dat serologen d belangrijkste verspreiders zijn en die wordt nu pas geloofd. Een naam zegt me niets, een mening is belangrijker.
HB
Sorry foutje moet natuurlijk aerosolen zijn ipv serologen:)