Minister Helder (Langdurige Zorg) heeft daartoe vrijdag een investeringsakkoord ondertekend met ActiZ, V&VN, Zorgthuisnl en ZN. Er is een groeiend tekort aan wijkverpleegkundigen. Als er geen extra maatregelen worden getroffen, loopt dat tekort volgens het ministerie van VWS op tot 10.500 in 2027.
“Verpleegkundigen en verzorgenden zijn het kloppende hart van de zorg in de wijk”, aldus Helder. ‘We worden steeds ouder en willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Daarom zullen we in de toekomst ook meer zorg thuis krijgen.”
Dit vraagt volgen haar om meer van de wijkverpleging. “Zij heeft een centrale rol bij het organiseren van zorg dichtbij. Een rol die in de toekomst nog belangrijker wordt dan die nu al is. Daarom investeren we met dit akkoord in het opleiden van de wijkverpleegkundigen van de toekomst.”
ActiZ blij met financiële steun
ActiZ zegt in een reactie blij te zijn, omdat het akkoord “aansluit bij de specifieke context van de wijkverpleging, waar zorgprofessionals veelal één-op-één bij cliënten thuis werken”. Die context vraagt om een andere benadering van opleiden en begeleiden, dan bijvoorbeeld in de verpleeghuiszorg, aldus ActiZ.
Verdere innovatie nodig
Ook de verdere innovatie van het opleidingslandschap, onder meer in de vorm van modulair opleiden en door de inzet van leertechnologie, is nodig, vindt ActiZ. Daarnaast is afgesproken dat er een verkenning komt hoe de samenwerking tussen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals versterkt kan worden.
“Het is goed dat er oog is voor het informele netwerk dat betrokken is bij de zorg voor onze cliënten. En dat er onderzocht wordt welke opleiding en scholing georganiseerd moet worden, om ook in de toekomst die zorg samen te blijven leveren”, stelt ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken.
Omdat mensen steeds ouder worden, wordt de zorgvraag steeds complexer. Dat vraagt meer van de wijkverpleging, die een centrale rol heeft bij het organiseren van zorg dichtbij. Westerlaken: “Wij zijn blij dat in het akkoord ook afspraken zijn gemaakt over gespecialiseerde vervolgopleidingen, zodat het opleidingsaanbod aansluit bij de uitdagingen waar zorgprofessionals in de wijk mee te maken krijgen. Het is wat ActiZ betreft dan ook van essentieel belang dat deze eenmalige investering ook omgezet wordt naar een meer duurzame, structurele financiering voor het opleiden in de wijkverpleging.”
Lees ook artikel Helder: “Geen sprake van bezuiniging op kwaliteitskader ouderenzorg”.
Olaf Wijman
Waarom is de roep naar het realiseren van meer verpleeghuisplaatsen en de terugkeer van bejaarden/verzorgingshuizen weer in een verdomhoekje verdwenen?