• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Frank Conijn

    Deze reactie bestaat uit drie delen omdat per reactie er maar één hyperlink opgenomen mag worden. Deel 1.

    Laat ik voorop stellen dat mensen die niet roken ook geen andere inhaaleerbare-nicotineproducten (INPs), zoals vapes of dit nieuwe product, zouden moeten gaan gebruiken. En dat geldt vooral voor jongeren.
    .
    Maar er wordt vaak gesteld dat INPs een opstap naar roken zijn, terwijl het toch echt zo is dat ze volwassenen van het roken afhelpen en jongeren van het roken afhouden. Kijk bijvoorbeeld naar de grafieken op blz. 8 en 9 van de presentatie van antirokenorganisatie ASH op https://ash.org.uk/uploads/ASH-DA-US-e-cig-summit-240514.pdf.
    .
    Tot 2021 werd het roken verdrongen door vapen. Rond die tijd verschenen er, net als in NL, wilde verhalen in de media over hoe slecht vapen wel niet zou zijn. Wat tot gevolg had dat mensen weer meer gingen/bleven roken.
    .
    Weliswaar betreffen die cijfers volwassenen, maar jongeren zullen ongetwijfeld dezelfde gedachtegang hebben: als vapen dan toch zo slecht is, kan ik net zo goed gaan roken om mijn nicotine binnen te krijgen.

    • Frank Conijn

      “Wilde verhalen”, omdat er in de hele wereld maar twee organisaties zijn geweest die behoorlijk literatuuronderzoek hebben gedaan naar de schadelijkheid van vapen, en die vonden beiden, afzonderlijk van elkaar, dat vapen 95% minder schadelijk is dan roken.
      .
      De eerste organisatie is de Britse artsenorganisatie. Zie voor die 2024-literatuurreview https://www.rcp.ac.uk/policy-and-campaigns/policy-documents/e-cigarettes-and-harm-reduction-an-evidence-review/.

    • Frank Conijn

      Deel 3 (van 4, overigens).

      De tweede organisatie is de Engelse gezondheidsautoriteiten, onze RIVM en Gezondheidsraad in één. Zie voor die, vrij recent weer bijgewerkte review https://www.gov.uk/government/publications/nicotine-vaping-in-england-2022-evidence-update.
      .
      De recente berichten over zware metalen in vape-damp, met veel tamtam wereldkundig gemaakt door Wanda de Kanter en het Trimbos, en kritiekloos geëchood door veel media zonder verstand van zaken, doen daar niets aan af.

    • Frank Conijn

      Deel 4.

      Want ook die komen in veel grotere mate voor in tabaksrook. En ze zitten in nog veel meer producten; zie https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zware-metalen.aspx.
      .
      Verder kan een volle wegwerpvape inderdaad veel nicotine bevatten, maar daar doe je dan ook net zo lang mee als met anderhalve slof sigaretten. Je mag dus zonder overdrijving stellen dat vapen zonder goede grond gedemoniseerd wordt, en dat dat er de oorzaak van kan zijn de jongeren juist weer meer gaan roken, en volwassenen blijven roken.