Medicijnproducenten en zorgverzekeraars werken samen met oncologen, het Zorginstituut en KWF aan onderzoek naar nieuwe toepassingen voor bestaande medicijnen bij zeldzame tumoren. De samenwerking wordt ondersteund door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Die hoopt dat de samenwerking leidt tot de registratie van nieuwe toepassingen.
Het CBG geeft al langer wetenschappelijk advies om nieuwe toepassingen voor bestaande medicijnen te bevorderen. Vaak bleek financiering van onderzoek naar nieuwe toepassingen van een bestaand medicijn een probleem te zijn. Daar is nu een oplossing voor gevonden, door samen te werken met medicijnproducenten en zorgverzekeraars, aldus het CBG.
Meer dan 30 ziekenhuizen
De samenwerking onder de naam Drug Rediscovery Protocol (DRUP) werd opgestart door oncologen uit het Antoni van Leeuwenhoek. Inmiddels werken meer dan dertig Nederlandse ziekenhuizen mee. Binnen de studie worden medicijnen getest op patiënten die geen standaard behandeloptie meer hebben en waarvoor de patiënten-aantallen te klein zouden zijn voor een reguliere klinische studie.
Immuuntherapie
De eerste resultaten lijken positief. Volgens de onderzoekers was het immuuntherapie-medicijn nivolumab effectief bij 67% van de 30 patiënten met een andere type kanker dan waarvoor het geneesmiddel geregistreerd was.
De DRUP-studie krijgt nu een vervolg. De producent van nivolumab staat de eerste zestien weken voor de kosten. De zorgverzekeraar betaalt de verdere behandeling van de patiënten die baat lijken te hebben bij dit middel.
Onafhankelijke beoordeling
“We hopen dat dit onderzoek zal leiden tot een uitbreiding van de indicatie via de officiële route”, vertelt CBG-voorzitter Ton de Boer. “Dan kan er een onafhankelijke beoordeling plaatsvinden van de werkzaamheid en veiligheid. Een aanpassing van de productinformatie maakt zo’n nieuwe toepassing voor heel Europa beschikbaar.”