De centrale familieraad heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur van NOVO. Dit heeft een woordvoerder van de Groningse instelling voor gehandicaptenzorg tegenover Skipr bevestigd.
De raad van toezicht van NOVO heeft dinsdagavond beraad gehouden, maar neemt nog geen besluit over het vertrek van de bestuurders van de noordelijke gehandicaptenzorginstelling.
De NOVO-vestiging in Onnen raakte in opspraak nadat Nieuwsuur op 5 augustus het overlijden van een 44-jarige cliënte van NOVO onder de aandacht bracht. De vrouw overleed vorig jaar nadat vier medewerkers haar in langdurig bedwang hielden.
Niet capabel
De familieraad is geschokt door de kwalificatie van ondeskundig handelen, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan het incident verbond. Ook vindt de familieraad dat de bestuurders verzuimd hebben om open kaart te spelen. In eerste instantie werden de betrokken personeelsleden zelfs door de bestuurders gecomplimenteerd vanwege hun “professionele optreden”. “Dat is voor familieleden van cliënten pijnlijk om te lezen en maakt ons bezorgd over het lot van onze naasten bij een instelling geleid door zo’n raad van bestuur”, aldus de familieraad in de het Dagblad van het Noorden. De familieraad komt nu tot de slotsom dat bestuurders Jaap van der Pol en Wiecher Hadderingh “niet in staat zijn haar familieleden in instellingen kwalitatief voldoende en veilige zorg te bieden”.
Schending privacy
De familieraad heeft ook aanstoot genomen aan de wijze waarop de raad van bestuur van NOVO zich afgelopen weekend in een interview in NRC Handelsblad heeft uitgelaten. Naar aanleiding van het overlijden van ‘Roelie’ (niet haar echte naam) vragen de bestuurders zich “achteraf af of zij de cliënt niet hadden moeten doorverwijzen naar een gesloten inrichting”. De 44-jarige zwakbegaafde vrouw zou volgens hen “te zware problemen” hebben gehad voor de behandellocatie in Onnen.
De familie van de vrouw is verontwaardigd over deze schending van de privacy. Ook zijn de familieleden boos dat de bestuurders informatie over Roelie naar buiten hebben gebracht zonder dat zij daarin van tevoren is gekend, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Ook herkennen de zussen zich niet in het geschetste beeld van Roelie als “zwaar geval”. Roelie heeft volgens hen lang zelfstandig gewoond met ambulante begeleiding.
Afwachten
De raad van toezicht stelt in Nieuwuur bij monde van vice-voorzitter Marian Jager-Wöltgens dat er nog geen beslissing genomen is. De raad van toezicht wil eerst de resultaten van een onderzoek dat wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Argo van de Rijksuniversiteit Groningen over de gebeurtenissen afwachten Dit onderzoek is naar verwachting in de eerste helft van september af. Tot die tijd worden er geen conclusies getrokken.
Kamervragen
D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil naar aanleiding van het NRC-artikel vragen stellen aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Bergkamp vraagt zich af of bestuurders de informatie naar buiten hadden mogen brengen. Bergkamp wil ook dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek gaat doen naar de gebeurtenissen.
De raad van bestuur laat via een woordvoerder weten dat “bescherming van de privacy steeds haar inzet is geweest. Ook in het interview met NRC.” Met dit argument probeerde de raad van bestuur via de rechter een uitzending van Nieuwsuur tegen te houden, waarin beelden van de fatale separatie te zien waren. De familieraad heeft haar standpunt schriftelijk overgebracht aan zowel de raad van bestuur als de raad van toezicht van Cosis, de koepel waaronder NOVO valt. Dinsdagmiddag heeft de familieraad een gesprek met de leiding, meldt het DvhN.
Bijzonder spijtig
De raad van bestuur laat via de woordvoerder weten het “bijzonder spijtig” te vinden “dat de familieraad tot dit besluit is gekomen”. De raad van bestuur had “graag in gezamenlijkheid met de familieraad naar een oplossing gezocht. Wat ons betreft is daar voldoende basis voor”.