Geneesmiddeltekorten zijn een groot probleem. Het is daarom van belang dat de farmaceutische industrie en groothandels transparanter gaan werken.
Dit zegt Petra van Holst, directeur van Zorgverzekeraars Nederland, in reactie op een uitzending van tv-programma Nieuwsuur. Farmaceuten en groothandels hebben een wettelijke plicht om adequate voorraad aan te houden zoals ook in de Geneesmiddelenwet is opgenomen. “Zorgverzekeraars vinden geneesmiddeltekorten ook een urgent probleem, want zij hebben een zorgplicht ten opzichte van hun verzekerden.
“Fabrikanten en groothandels moeten tekorten nu en in de toekomst voorkomen, aldus de zorgverzekeraars. Ze benadrukken dat alle partijen en het ministerie van VWS binnen de huidige werkgroep gezamenlijk moeten optrekken om spoedig tot een oplossing te komen. Om een eventueel tekort op tijd in beeld te hebben is dus een goed signaleringssysteem van belang. Tekorten kunnen hiermee snel en objectief in beeld worden gebracht, zodat hier een oplossing voor kan worden gevonden. Per geval wordt bekeken wat de échte oorzaak van het tekort is.
Thyrax
De tekorten kennen verschillende oorzaken. Zo is het tekort bij het geneesmiddel Thyrax veroorzaakt door de verplaatsing van een fabriek. In andere gevallen kunnen er productieproblemen of grondstoftekorten zijn, in combinatie met gesloten grenzen tijdens de vluchtelingencrisis.
Voor een klein deel treft een tekort soms ook middelen in het preferentiebeleid, volgens Van Holst. In dit geval zorgen zorgverzekeraars voor een oplossing via een alternatief geneesmiddel. Zorgverzekeraars maken vooraf afspraken over leveringszekerheid en betrouwbaarheid van de leverancier. “We doen er alles aan om problemen voor de patiënt te voorkomen. Ons streven is dat de patiënt het geneesmiddel krijgt dat hij nodig heeft tegen zo laag mogelijke kosten voor de premiebetalers”, aldus Van Holst.