De Nederlandse patiëntenfederatie NPCF kijkt met argusogen naar de voorgenomen fusie tussen de farmareuzen Pfizer en Allergan, de grootste deal in de farmaceutische industrie ooit. De organisatie vreest dat de prijzen voor medicijnen hierdoor straks omhooggaan en het aanbod schraler wordt.
“Dat zou zo maar kunnen, als je geen concurrenten hebt kun je vragen wat je wil. Hier is nog nooit iemand beter van geworden”, zegt een woordvoerder. De patiëntenorganisatie is bang dat geneesmiddelenfabrikanten straks alleen nog medicijnen maken waar ze goed op verdienen. Het ontwikkelen van nieuwe middelen, waar geld op wordt verloren, is dan niet meer interessant. “Hier moet heel goed toezicht op komen. Straks is alles gefuseerd en dan kan het niet meer worden teruggedraaid”, aldus de zegsman.
Als voorbeeld dat het mis kan gaan met overnames noemt de woordvoerder de enorme prijsverhoging van het medicijn Daraprim in de Verenigde Staten onlangs. Het Amerikaanse farmaciebedrijf Turing wilde een prijsverhoging voor het middel, dat veel aan aidspatiënten wordt voorgeschreven, doorvoeren van liefst 5000 procent tot 750 dollar per pil. Turing kocht de rechten om het middel te produceren deze zomer van een ander bedrijf.
Pfizer is vooral bekend van Viagra en Allergan is de producent van Botox. Pfizer is ook producent van onder meer de cholesterolremmer Lipitor, terwijl Allergan fabrikant is van het alzheimer-middel Namenda. Pfizer nam eerder dit jaar nog medisch bedrijf Hospira over. Het huidige Allergan ontstond door de fusie van de onderneming met Actavis. (ANP)