Het gaat financieel niet goed met de geestelijke gezondheidszorg. Bijna 30 procent van de sector valt onder de categorie ‘zwakke kredietwaardigheid’. Dat komt naar voren in de Zorgrating Benchmark financiële prestaties zorginstellingen van Finance Ideas.
In de benchmark worden zorginstellingen binnen vier sectoren geanalyseerd: de verpleging en verzorging, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ziekenhuiszorg.
Financiële verbetering
Alle vier de sectoren laten gemiddeld een financiële verbetering zien ten opzichte van vorig jaar, maar de ggz ‘blijft financieel zorgelijk‘. Van de ggz-instellingen heeft 28 procent een zwakke kredietwaardigheid. Binnen de vvt ligt dat percentage op 21, binnen de gehandicaptenzorg op 20 en bij de ziekenhuizen op 15.
Personeelsverloop en ziekteverzuim
Zowel het personeelsverloop als het ziekteverzuim zijn in alle sectoren gestegen. Wat betreft het personeelsverloop voeren de verpleging en verzorging en de geestelijke gezondheidszorg met 14,4 procent de lijst aan. Het ziekteverzuim ligt met 6,7 procent het hoogst in de verpleging en verzorging. De gehandicaptenzorg volgt met 6,5 procent, en samen met de geestelijke gezondheidszorg kent de ziekenhuiszorg met 5 procent het laagste ziekteverzuim.
Voor het tiende jaar op rij is met de benchmark ZorgRating voor circa 900 zorginstellingen hun meest recente financiële positie geanalyseerd. De individuele ZorgRating komt tot stand op basis van zestien variabelen die volgens Finance Ideas een goed beeld geven van de financiële ontwikkelingen van de sector.