Het zakelijk brein achter de mislukte plannen voor een particulier kankerziekenhuis in Boxmeer wordt door fiscale opsporingsdienst FIOD beticht van fraude. Dat meldt het Brabants Dagblad.
Volgens de FIOD heeft zorgondernemer Lex de Lange zich vanaf 2012 schuldig gemaakt aan het oplichten van de belastingdienst. Daarnaast zou hij in 2011 omzetbelasting- en jaarrekeningfraude hebben gepleegd. De bedragen hierbij lopen in de tonnen. Een 57-jarige compagnon wordt verdacht van medeplichtigheid, meldt het Brabants Dagblad op basis van commentaar van een FIOD-woordvoerster.
Onder de naam Hansa Oncology Clinics ontvouwde De Lange eind 2008 zijn plannen voor een privaat gefinancierd kankerziekenhuis van 200 miljoen euro in Boxmeer. Volgens de plannen zouden er jaarlijks 45.000 kankerpatiënten behandeld worden. Als banenmotor kon het initiatief op warme steun van de gemeente rekenen. Zo stak de gemeente 750.000 euro in het project. Het ziekenhuis kwam er nooit. Vorig jaar gingen zes BV’s van De Lange failliet.
Curator Saskia van Gessel ontdekte dat er grote bedragen tussen de vele bv’s werden rondgepompt. Ook stuurden ze elkaar op grote schaal nepfacturen, aldus Van Gessel, met als vermoedelijk oogmerk het ontduiken van btw. De curator stelt De Lange persoonlijk aansprakelijk wegens onbehoorlijk bestuur. De schulden uit de faillissementen zijn inmiddels opgelopen tot 9,6 miljoen euro.
De Lange zelf ontkent tegenover het Brabants Dagblad met klem dat hij fraude heeft gepleegd. Hij heeft de krant laten weten dat het kankercentrum er alsnog komt en dat hij inmiddels buitenlandse geldschieters heeft gevonden.