© oatawa stock.adobe.com
Gisteren werd al bekend dat de invoering van deze wet VBAR een vertraging oploopt van minimaal een jaar, en pas van kracht wordt op 1 januari 2026. Bij het Fiscaal kader gaat het om een richtlijn die het aantal zzp’ers voor specifiek de zorgsector sterk moest verminderen.
Hierbij zijn de ministeries van Financiën, VWS en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) betrokken en NVZ, de Nederlandse ggz, ActiZ, NFU, Zorgthuisnl en VGN. In oktober vorig jaar werd de invoering van het Fiscaal kader al uitgesteld. Aanvankelijk zou die ingaan op 1 januari van dit jaar. In de zorg werken naar schatting 200.000 zzp’ers.
Past niet binnen wet
In een memo heeft de uitvoeringsdienst van de Belastingdienst de top van het ministerie laten weten dat het Fiscaal kader zzp zorg ‘onuitvoerbaar’ is. Een woordvoerder van Financiën erkent dat er een probleem is: “Het Fiscaal kader past niet binnen de huidige wet- en regelgeving. Daarom kan hij niet worden uitgevoerd.” Hij zegt dat de richtlijn kan worden aangepast, maar het is niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren. Het ministerie heeft geen nieuwe datum voor de invoering, aldus de woordvoerder.
Eisen Fiscaal kader
Een van de betrokken zorgpartijen bij het Fiscaal kader laat vertrouwelijk weten dat ze de invoering van de richtlijn heeft afgeschreven. Een domper voor de sector, omdat deze richtlijn het aantal zzp’ers in de zorg weliswaar moest beperken, maar veel minder streng is dan de landelijke wet VBAR die voor alle zzp’ers geldt.
In het Fiscaal kader zouden zorgmedewerkers maximaal 28 uur per week als zzp’er mogen werken, maar wel voor ten minste twee werkgevers. Ook moesten zzp’ers voldoen aan kwaliteitseisen. Zoals zich aansluiten bij een geschillencommissie, professionele standaarden vastleggen en die opvolgen, een register bijhouden van incidenten op het werk en intervisie structureel inpassen.