Het gaat om afspraken tussen werkgevers en medewerkers, waarbij iemand op papier zzp’er is, maar feitelijk in loondienst. “Bij ziekenhuizen en zelfstandige klinieken lijkt deze problematiek sterk te spelen”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst: “Soms dwingen opdrachtnemers bij werkgevers af om alleen als zzp’er te werken.”
Naheffing en boete
Werkgevers en zzp’ers die een werkrelatie hebben afgesproken die niet klopt, kunnen hier op worden aangesproken, waarna men de kans krijgt de arbeidsrelatie te herzien. Een naheffing of boete wordt opgelegd als blijkt dat werkgever en zzp’er de constructie opzettelijk hebben ontworpen.
“Doel van dit onderzoek is om een naleving te bewerkstelligen van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, zoals dat is vastgelegd in de wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties)”, aldus de woordvoerder. De wet schrijft voor dat beide partijen vastleggen wat de werkelijke situatie is.
Belangrijk kenmerk in de wet is de gezagsverhouding tussen werkgever en medewerker. Als die er is, is sprake van een werknemer in loondienst. “In een ziekenhuis heb je dat al gauw”, aldus de woordvoerder. Een werkgever moet dan loonheffingen inhouden en betalen aan de fiscus. De werknemer betaalt in dat geval meer inkomstenbelasting dan als zzp’er.
Inspectie Sociale Zaken
Het onderzoek gaat nog zeker een jaar duren, is de verwachting. Het gebeurt in samenwerking met de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Welzijn.
De reden dat de Belastingdienst haar pijlen richt op de medisch-specialistische zorgwerkgevers en niet op andere zorgsectoren is dat ze het idee heeft dat ziekenhuizen en zelfstandige klinieken de fiscale regelgeving het vaakst niet navolgen. De woordvoerder zegt echter dat bij het reguliere toezicht op andere zorgsectoren, zoals de ggz, vvt en de gehandicaptenzorg ook aandacht is voor arbeidsrelaties.
Aantal PNIL’ers stijgt
Uit recent onderzoek van Finance Ideas, dat 700 jaarverslagen uit alle zorgsectoren analyseerde, bleek het aandeel medewerkers dat vorig jaar niet in loondienst was het laagst bij ziekenhuizen: 5 procent. In de ggz was dat ‘PNIL’-percentage 6. In de vvt en gehandicaptenzorg is dat het hoogst met 7 procent. In alle sectoren stijgt het aantal PNIL’ers, aldus Finance Ideas. In bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg steeg het in een jaar van 5,9 naar 6,9 procent.
Barend van Leeuwen
Laat de fiscus eerst met (aan de wet getoetste) feiten komen en haar “mening” achterwege laten.