Het voortbestaan van de terminale thuiszorg wordt bedreigd door de manier waarop de Belastingdienst omgaat met zzp’ers. Dat bericht het NOS-actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Minstens 1.200 zelfstandigen zijn de dupe geworden van de opstelling van de fiscus en kunnen niet meer werken.
Volgens de Belastingdienst kunnen zzp’ers op grond van de wet- en regelgeving niet als onderaannemer werken voor thuiszorgorganisaties. Toch is deze situatie jaren gedoogd. Het afgelopen jaar is de Belastingdienst gaan handhaven en zzp’ers die in de zorg werken gaan controleren, zo constateert Nieuwsuur.
Schijnconstructie
Zij zouden zich schuldig maken aan een schijnconstructie. Volgens de Belastingdienst kunnen mensen bij thuiszorgorganisaties alleen in loondienst werken. Inmiddels zijn 600 gedupeerde zzp’ers in beroep gegaan tegen de beslissing. FNV Zelfstandigen geeft juridische hulp aan mensen die in de problemen zijn gekomen. Ze zijn zowel hun inkomsten als hun perspectief kwijt.
Zzp’ers zijn cruciaal voor de zorg aan stervenden. Niemand weet wanneer terminale patiënten zich aandienen en hoe lang ze zorg nodig hebben, met andere woorden hoe snel ze sterven. Zelfstandigen werken in dit soort situaties vaak voor langere tijd 24 uur achter elkaar, iets wat mensen in loondienst niet mogen.
Recht
Patiënten die minder dan drie maanden te leven hebben, hebben recht op terminale thuiszorg. Huisartsen en ziekenhuizen schakelen voor de patiënten thuiszorgorganisaties in die vervolgens de zelfstandigen opdrachten geven.
De terminale zorg wordt via de AWBZ gefinancierd: zorgkantoren sluiten contracten met thuiszorgaanbieders. Op dit moment krijgen volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) ruim vijfduizend mensen dagelijks terminale thuiszorg. De zorg duurt gemiddeld zes weken, maar varieert van een dag tot enkele maanden.