Dit schrijft demissionair VWS-minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het onderzoek van de NZa dat de zorgautoriteit eerder op vrijdag naar buiten bracht. In die Monitor Toegankelijkheid van Zorg becijfert de NZa onder meer dat 170.000 à 210.000 operaties moeten worden ingehaald. Sinds het begin van de pandemie zijn er 340.000 à 380.000 minder operaties verricht.
Covid-zorg en reguliere zorg
De Jonge meldt dat de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) het plan schrijven. De minister erkent de “veelomvattende situatie” van de ziekenhuizen: “Ze moeten namelijk gelijktijdig de covid-zorg en de reguliere zorg verlenen, terwijl ook nog uitgestelde zorg moet worden ingehaald.”
Dit geldt ook voor andere zorgsectoren, aldus de minister. Hij noemt daarbij huisartsen en hun assistenten, de wijkverpleging, zelfstandige klinieken, de paramedische en revalidatiesector en verpleeghuizen. “Door de recent grotere instroom van covid-patiënten in de ziekenhuizen, levert de huidige bezetting al enkele weken de nodige druk op voor ziekenhuizen en het zorgpersoneel.”
Lees ook op Zorgvisie: Dianda Veldman: ‘Zorgverzekeraars knijpen zelfstandige klinieken financieel af’
‘Ongekende prestatie’
“Zorgprofessionals hebben het afgelopen anderhalf jaar een ongekende prestatie moeten leveren. Om ook een beroep te kunnen doen op onze zorgprofessionals in de toekomst, is het van groot belang om oog te hebben voor hun wensen en behoeften voor een goed herstel”, laat De Jonge weten. Om een goed inzicht te krijgen in de problematiek zegt de minister verheugd te zijn met de eerste Monitor Toegankelijkheid van Zorg van de NZa.
Frank Conijn
Goed dat er een plan ligt. Maar om het uitvoerbaar te maken zullen de covidcijfers niet hoger mogen worden dan ze nu zijn. En eigenlijk moeten ze nog verder dalen.
.
Ik heb daar op dit moment geen vertrouwen in. De vaccinatiegraad is nog te laag, de invloed van teruggekeerde jongeren van buitenlandse vakantie is nog lang niet uitgewerkt, en straks gaat het middelbare en hogere onderwijs weer open zonder 3G-verplichting (getest, gevaccineerd of genezen) en zonder mondkapjesplicht in de klas.
.
Bovendien kunnen de nachthoreca niet eeuwig dicht blijven en evenementen niet eeuwig verboden blijven. Het wordt dus tijd dat, gezien dat iedereen nu de gelegenheid heeft gehad zich te laten vaccineren, er voor toegangscontroleerbare bijeenkomsten een QR-code in de CoronaCheck-app (= 3G) gevraagd gaat worden.
.
De samenleving moet binnenkort weer helemaal open en de zorg moet de achterstand weg kunnen werken. Dat kan (alleen) met een vaccinatiegraad onder volwassenen van (tegen de) 100%.