Behandelaren moeten beter uitleggen aan patiënten wat roken betekent voor hun behandeling en begeleiding tijdens een ziekenhuisopname. Ook het stoppen met roken na de ziekenhuisopname moet in het gesprek met de patiënt aan bod komen, vindt FMS.
De richtlijn bevat aanbevelingen over hulp bij stoppen met roken bij opgenomen patiënten, maar ook bijvoorbeeld handvatten voor het gebruik van nicotinevervangende middelen tijdens de ziekenhuisopname (voor een delier of opname vanwege hart- en vaatziekten).
Daarnaast is een module gewijd aan stoppen met roken tijdens het perioperatieve traject van patiënten die een operatie moeten ondergaan. Ook wordt aandacht besteed aan de organisatie van zorg bij een stoppen-met-rokentraject in het ziekenhuis en de verdere begeleiding van stoppen met roken na ontslag.
De richtlijnmodules zijn ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), in samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de cardiologen (NVVC), internisten (NIV), gynaecologen (NVOG), kno-artsen (NVKNO), chirurgen (NVVH), psychiaters (NVvP), verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) en het Longfonds. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).