Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting: “Behouden van zorgverleners voor het vak moet topprioriteit zijn. Investeer in al die bevlogen vakmensen en hun werkplezier.”
Personeelstekort grootste bedreiging
Het grote merendeel, 81 procent van de 911 respondenten, ziet het tekort aan artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals als de grootste bedreiging voor de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg. Meer dan de helft van de medisch specialisten geeft aan dat het personeelstekort ten koste gaat van het werkplezier.
Het zou volgens sommige respondenten helpen als zorgverleners meer waardering krijgen. Daarnaast vreest het merendeel (82 procent) dat de lange wachttijden leiden tot toenemende klachten bij patiënten, zowel fysiek, sociaal als mentaal, en daarmee tot hogere zorgkosten.
Uit de enquête van de FMS blijkt ook dat medisch specialisten vinden dat er meer gedaan moet worden om de administratielast, de regeldruk en bemoeienis vanuit de overheid, zorgverzekeraars en instituten terug te dringen.
Klimaatcrisis op de politieke agenda
Verder vindt 73 procent van de medisch specialisten dat de politiek meer doet om tekorten aan medicijnen en hulpmiddelen te voorkomen en meer moet investeren in leefstijl en preventie (60 procent).
Ook de beperkte databeschikbaarheid levert volgens de medisch specialisten risico’s op voor de patiëntveiligheid. Meer dan de helft ziet de slechte beschikbaarheid van patiëntgegevens als een dagelijks terugkerend probleem in het werk.
Ten slotte vindt ruim de helft van de respondenten dat de toenemende armoedekloof een toenemende gezondheidskloof veroorzaakt. En om een verdere gezondheidscrisis tegen te gaan, moet volgens 69 procent van de respondenten ook de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda komen te staan.
Verkiezingsagenda
De Federatie heeft op basis van deze enquête een verkiezingsagenda opgesteld met de belangrijkste boodschappen aan het nieuwe kabinet. “Want de plannen voor de zorg moeten niet gaan over papieren werkelijkheden, maar over de dagelijkse realiteit op de werkvloer”, aldus Buiting.
wulf@mede-menszijn.nl
Personeelstekort in de horeca, onderwijs, winkels, zorg, enz. Bijzonder dat een maatschappij een balans tussen deze vraag en aanbod niet meer rondkrijgt. Zeker is dat de vraag (consumptie-honger, hebzucht) zeer groot is. En dat er veel mensen in niet essentiele, eigenlijk overbodige, branches werken om onze overconsumptie-honger te stillen. ZZP`er met een foodtruck, coachingbureautje, influencer? Waar zit iedereen?!