“Om goede jeugdzorg te kunnen bieden, waarbij wachtlijsten en crisisopvang zullen afnemen, zijn nou eenmaal meer professionals met tijd en aandacht nodig”, zegt Maaike van der Aar, jeugdzorgbestuurder bij de FNV. “Die moet je goed waarderen en betrekken bij alle plannen. Zij weten wat er écht nodig is voor jongeren en gezinnen. Haal de professionals aan tafel bij de zorginhoudelijke keuzes die gemaakt moeten gaan worden.”
Nullijn cao Jeugdzorg
Verder wil FNV dat de nullijn in een nieuwe cao Jeugdzorg zo snel mogelijk van tafel gaat. Zo zou uit onderzoek blijken dat onderwaardering en achterblijvende arbeidsvoorwaarden de belangrijkste redenen zijn waarom jeugdwerkers de sector verlaten, stelt de vakbond.
“Naast die 600 miljoen is een structurele loonsverhoging van 5 procent redelijk. Vergeet niet dat jeugdzorgwerkers al geruime tijd onder inflatieniveau werken en de zorgbonus hen ook net door de neus is geboord. Als we willen dat mensen dit werk willen blijven doen, dan moeten we zorgen voor een drastische herwaardering en herorganisatie van de jeugdzorg.”
Wachttijden en crisiszorg
Met het extra geld voor de jeugdzorg moeten onder meer de wachttijden worden aangepakt en de crisiszorg van de jeugd-ggz worden uitgebreid. Eerder werd al 300 miljoen vrijgemaakt om de gemeenten dit jaar te helpen de problemen in de jeugdzorg op te lossen.
De gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar kampen met grote tekorten. Dat komt onder meer omdat het kabinet ook heeft bezuinigd op de jeugdzorg. Gemeenten gaven in 2019 tussen de 1,6 en 1,8 miljard euro meer aan jeugdzorg uit dan ze hiervoor van het kabinet kregen.