Volgens de vakbond liet eerder onderzoek zien dat een jeugdbeschermer niet meer dan acht tot negen gezinnen kan begeleiden, wil diegene op verantwoorde wijze werken. Uit de inventarisatie van FNV komt echter naar voren dat iedere voltijd professional nu gemiddeld achttien gezinnen bijstaat. Daardoor zou een gevaarlijke situatie ontstaan. De bond zegt dat 5000 nieuwe jeugdbeschermers nodig zijn om de werkdruk te verlichten.
Belachelijk
“Het is bijna niet te bevatten wat jeugdbeschermers structureel aan werk blijken weg te stouwen en tegelijk hoe belachelijk nonchalant erop gereageerd wordt door verantwoordelijke partijen”, zegt FNV-bestuurder Maaike van der Aar. “Dit is een tikkende tijdbom die ten koste gaat van cliënten, maar ook van hulpverleners die hierop onterecht op worden aangekeken.”
Landelijke norm
Naast 400 miljoen euro wil de bond ook dat Weerwind met een landelijke norm komt die paal en perk stelt aan het aantal gezinnen dat een jeugdbeschermer mag begeleiden. De bond pleit voor een maximum van acht gezinnen per voltijd medewerker. Ook wil FNV dat professionals in de jeugdbescherming niet langer onder het individueel tuchtrecht vallen.
Tuchtrecht
“Nu nog kunnen jeugdbeschermers zelf via het individueel tuchtrecht verantwoordelijk worden gehouden als er iets misgaat”, zegt Van der Aar. “Daarmee kunnen deze medewerkers, die voor dit belangrijke beroep hebben gekozen, afgerekend worden op de gevolgen van de immense werkdruk die zij niet hebben veroorzaakt. Ze zijn, ook door de overheid, jarenlang beschadigd, genegeerd, verweesd en verwaarloosd.”
Weerwind
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil niet inhoudelijk reageren op de eis van de FNV om 400 miljoen uit te trekken om nieuwe mensen in de jeugdbescherming te werven. Wel geeft hij aan in gesprek te zijn met gemeenten en jeugdbeschermingsregio’s. “Ik ben in gesprek, ik blijf in gesprek, want voor mij staan de gezinnen en kinderen centraal.”
Slecht imago
“Ik ken de druk, enorme werkdruk, hoge uitstroom en het slechte imago. Derhalve heb ik allerlei maatregelen ingezet samen met gemeenten”, stelt de minister. Een van de maatregelen is volgens Weerwind het bevorderen van de zij-instroom. Hij benadrukt dat hij zich blijft inzetten voor de gezinnen en hun kinderen, “want daar werken deze jeugdbeschermingsregio’s voor”. De grote werkachterstanden en werkdruk noemt hij “ernstig”.
Samen met de staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen voert hij daarom gesprekken met gemeenten en de regio’s. “Gemeenten hebben hier een hele belangrijke rol in. Diverse gemeenten maken nu duidelijke prijsafspraken met de regio’s om ervoor te zorgen dat er meer menskracht komt, maar ook dat de processen beter gestroomlijnd worden.” (ANP)