Een van de respondenten die 48 jaar in de kraamzorg heeft gewerkt en volgend jaar stopt, maakt zich grote zorgen: “Ik ben blij dat ik niet meer ga mee maken hoe het vak zal uitsterven. Heel veel jonge gezinnen zullen het alleen moeten doen, met alle gevolgen van dien.”
Gevolgen verdwijnen kraamzorg
Feli Escarabajal, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Het lijkt wel alsof werkgevers hier ook gewoon op aansturen. De huidige cao is al verlopen op 30 juni 2024 en de onderhandelingen voor een nieuwe cao zitten muurvast. Werkgevers hebben gemeld geen geld te hebben voor een fatsoenlijke loonsverhoging.”
Een derde van de ondervraagden denkt dat de kraamzorg op termijn niet meer beschikbaar is voor iedereen en twee derde verwacht dat kraamvrouwen en pasgeborenen aangewezen zijn op geboortehotels en online advies/ondersteuning. Marloes Kortland, bestuurder CNV: “Dit zou betekenen dat essentiële begeleiding van en signalering bij ouders en kind verloren gaan.”
Veel jongeren kiezen volgens de bonden nog steeds voor een opleiding tot kraamverzorgende, maar het aantal dat in de kraamzorg blijft werken is laag: het grootste deel van de leerlingen vertrekt binnen een jaar. Slechts 9 procent van de respondenten ziet deze nieuwe collega’s langer dan een jaar blijven.
Jammer dat de politiek de noodzaak van kraamzorg niet inziet. Het vak erg ondergewaardeerd wordt en de kraamverzorgende niet de beloning krijgen ( een goed CAO) waar ze zeker recht op hebben. Het zou mooi zijn als ze weer aangesloten zouden kunnen worden bij het cao VVT