Per 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium op de wet DBA. Daarmee valt het doek voor schijnzelfstandigen en gaat de fiscus op schijnzelfstandigheid controleren. Zorgorganisaties lopen dan het risico dat de Belastingdienst aanklopt voor loonheffing. Daarom werkten Actiz, de Nederlandse ggz, NFU, VGN en ZorgthuisNL binnen Brancheorganisaties Zorg (BoZ) met adviesbureau Deloitte aan het Fiscaal Kompas ZZP Zorg.
Contra-indicaties
Volgens de BoZ biedt de wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) genoeg mogelijkheden om als zzp’er in een zorginstelling te werken, zonder dat de fiscus hem kan kwalificeren als werknemer. Het Fiscaal Kompas adviseert onder meer met klem dat zorgaanbieders en zzp’ers in de overeenkomst van opdracht uitgebreid alle ‘contra-indicaties’ beschrijven die wijzen op een zelfstandig functioneren van de zorgprofessional.
Middelvinger
“Met teleurstelling en woede constateren we dat brancheorganisaties uit alle macht de mazen in de wet opzoeken”, reageert FNV-bestuurder Elise Merlijn op Zorgvisie. “In plaats van te kijken naar wat het beste is voor de zorg, voor patiënten, cliënten en vast personeel, wordt alles op alles gezet om de rekening weg te houden bij de werkgevers. Waar blijft de inspanning om in te zetten op vast personeel? Steek daar je tijd en geld in als zorgsector!”
Merlijn pleit dat zorgaanbieders het voor medewerkers onaantrekkelijk moeten maken om hun vaste dienstverband te verlaten. “Investeer in behoud van vast personeel. En ja, je zult, ook in de zorg, altijd voor een deel aangewezen zijn op flexwerkers. Maar flexibel werken kan ook prima in loondienst. Want waarom kun je dat wel regelen voor een zzp’er en niet voor je vaste personeel? Dat vraagt lef en leiderschap. Ik ben benieuwd wie die handschoen oppakt”, besluit Merlijn.
herman@ookbegeleiding.nl
Laten we in deze discussie vooral niet uit het oog verliezen hoe lastig het is om mensen in vaste dienst kwijt te kunnen, als dit om welke reden dan ook noodzakelijk is. Ik ben voorstander van mensen binden en boeien en behouden, bij voorkeur in dienst als werknemer. Maar gezien het soms zwabberende beleid van onze zorg-broodheren is het wel lastig om te schakelen in je bezetting. ZZP-ers lossen dat probleem deels op. Als gezegd, ik ben daar geen voorstander van maar ik snap de zorgverleners wel.
Peter Koopman
Het zijn moeilijke tijden voor vakbondsconsulenten, die zeer machtig waren ( bestuur pensioenfondsen, IZZ enz enz). De glorietijd van de ABVA/KABO ( Alg. en RK Ambtenarenvakbond ) worden door de “zorgmedewerkers” nog maar nauwelijks gekend. In de sector Zorg met haar diverse branches is een meerderheid van de zorgprofessionals (oa BiG gekend en erkend ) geen lid van de FNV, toch? Onder andere werkers ( “zorgMEDEwerkers” genoemd ) in de sector Zorg zijn meer leden te vinden. De FNV was destijds indirect betrokken bij de foutieve berekening van de OVA, die nu nog voortwoekert als loonkloof voor oa verpleegkundigen ( thans 10,4% structurele loonachterstand ). Dat zou het primair gebied van de vakbeweging moeten zijn en niet de belastingklem voor de ZZP-ers! Maak het in loondienst binnen de sector Zorg ( in één CAO ?? ) werken structureel vooral aantrekkelijk en biedt passende randvoorwaarden ( 24 uurs betaalbare kindopvang, passende huurwoningen nabij zorginstellingen, betaalbare studentenhuisvesting nabij opleidingsinstituten en zorginstellingen, passende OV en andere vervoerskosten 24 uur, enz enz). Aub richt uw “macht” op politieke keuzen. Dat de werkgevers vooruitkijken en een uittocht van gemotiveerde ZZP-ers proberen te minimaliseren is verstandig. Dat beleid betreft niet alleen de patiëntenzorg, maar ook de huidige zorgprofessionals in loondienst, toch?