De bond vindt dat zorgprofessionals altijd zelf moeten kunnen beoordelen of ze gebruikmaken van beschermende middelen. Werkgevers moeten hen daar dan in voorzien.
In een verklaring komen FNV, CNV, FBZ, NU91 en V&VN met een eigen algemeen advies: “Gebruik in de huidige situatie als verzorgende, verpleegkundige, begeleider, helpende of hulp bij het huishouden in principe een mondneusmasker, ook in de thuiszorg. Wijk daarvan af als je dat professioneel nodig en verantwoord vindt.” De brancheorganisaties Actiz en Zorgthuis steunen die boodschap.
Ingewikkelde beslisboom
In het OMT-advies, waarvan conceptversies zijn uitgelekt, ziet FNV Zorg & Welzijn “vooral een heel ingewikkelde beslisboom met allerlei uitzonderingen om maar geen persoonlijke beschermingsmiddelen te hoeven gebruiken”.
“Overigens zonder enige onderbouwing”, vindt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV. “Heel Nederland wordt door het OMT dringend geadviseerd om een mondneusmasker te gebruiken in ruimtes waar men geen 1,5 meter afstand kan houden, behalve in de zorg. Terwijl deze mensen elke dag hun leven wagen om in de frontlinie zorg te verlenen.”
Jong verwijst naar voorstellen die de sector begin juni al deed. “Het OMT moet ophouden om opnieuw onduidelijkheid te zaaien over beschermingsmiddelen, terwijl er al maanden een goed en duidelijk voorstel op de plank ligt.”
Verplichting
Ouderenbond ANBO gaat nog een stap verder en pleit ervoor het gebruik van medische mondkapjes in de thuiszorg verplicht te stellen. Zo’n verplichting ziet FNV niet zitten.
Het OMT kwam al eerder terug op haar standpunt over mondneusmaskers in verpleeghuizen en adviseert het personeel nu wel om continu medische mondneusmaskers te dragen. Wat de deskundigen betreft moet dit ook gelden voor afdelingen voor ouderenpsychiatrie en geriatrische afdelingen binnen instellingen voor verstandelijk gehandicapten. Maar bijvoorbeeld niet standaard voor de thuiszorg. Daar moet een mondkapje “overwogen worden”. “Dit kan per cliënt beoordeeld worden”, aldus het OMT.
In andere takken van de langdurige zorg moet een “systematische risicoafweging” worden gemaakt, waarin onder meer beoordeeld moet worden hoe kwetsbaar de bewoners zijn en welke risicofactoren er nog meer zijn in een instelling, zoals veel wisselingen in de groep verzorgers. In de acute zorg is in tal van situaties een mondneusmasker vereist. (ANP)