Tijdens de vorige onderhandelingsronde heeft vakbond FNV aangegeven dat medewerkers na een gewerkte bereikbaarheidsdienst voldoende hersteltijd krijgen. Volgens de FNV wil de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hier niet in meegaan. “Werkgevers vinden dat werknemers in hun eigen roostervrije tijd kunnen herstellen”, aldus bestuurders Elise Merlijn en Wilma Peters van FNV Zorg & Welzijn.
FNV wil ook meer afspraken in de cao over de pauzes, maar volgens de bestuurders van de FNV ‘veegt de NVZ de vloer aan met de belangen van medewerkers’.
32-urige werkweek
Op 17 januari praten de partijen verder. “Gezien de tijd die ons nog rest, zullen we de werkgevers vragen te reageren op de overige voorstellen, inclusief het loon. We gaan ook doorpraten over het terugdringen van de arbeidsduur tegen het huidige voltijds-salaris, het aanscherpen van de generatieregeling en de mogelijkheid om eerder te kunnen stoppen met werken.”
Peter Koopman
Dat de belangen van werknemers niet gelijk zijn aan die van de zorginstellingen ( i.c. Ziekenhuizen ) lijkt een normaal gegeven. Nederland is in Europa het land met gemiddeld het laagste aantal werkuren per week, dat we voltijd noemen (minder dan 30 uur/week) zo becijfert het ILO. Maar inmiddels wordt meer en meer duidelijk dat hiermee een huishouden gemiddeld niet meer rondkomt ( inflatie, belastingdruk ). En nu ook het Rijk de broekriem aanhaalt en geen Sinterklaas kan spelen is daarvan weinig steun te verwachten. Misschien is de oplossing om gemiddeld meer uren te gaan werken ( meer inkomsten en minder uitgaven aan recreatie )? De FNV is nog niet zover!