Dat blijkt uit de tweejaarlijkse FNV Zorg & Welzijnsbarometer, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Bluefield. Ruim 12.000 FNV-leden deden hieraan mee. De onderbezetting vindt vooral plaats in apotheken, ziekenhuizen en verpleeghuizen.
“Zorgmedewerkers zijn op”, zegt Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Al voor de pandemie was de werkdruk enorm hoog. Dat is door corona verergerd.” Door de drukte hadden veel werknemers moeite om vrije dagen op te nemen. Ze bouwden daardoor meer verlofuren op dan normaal: 40 procent van alle zorg- en welzijnsmedewerkers konden geen vrij nemen op de momenten van hun voorkeur.
Meer bureaucratie
De administratieve lasten zijn tijdens corona verder toegenomen, vindt bijna de helft van de ondervraagden FNV-leden. “Twee derde van de werkdag van een zorg/hulpverlener bestaat nu uit contact met cliënten, patiënten en kinderen”, aldus de onderzoekers: “De rest van de dag vullen zij met administratieve taken en schoonmaken. Terwijl alle tijd en aandacht naar directe zorg zou gaan.”
Medewerkers in de jeugdzorg (56 procent), kraamzorg (54 procent), umc’s (42 procent) en in de verpleeghuizen (40 procent) zagen het afgelopen anderhalf jaar het vaakst collega’s vertrekken. Een op de vijf overweegt zelf ook uit de sector te stappen. Vooral de enorme werkdruk, slechte werk-privébalans en het salaris zijn redenen om weg te gaan.
Den Haag moet compenseren
De Haas: “Dit geeft wederom aan dat het heel belangrijk is om de sector nu aantrekkelijker te maken en gelijk te trekken aan de marktsector op het punt van waardering. De zorg loopt 9 procent achter op de marktsector in salariëring. Dat moet echt gecompenseerd worden door een financiële injectie uit Den Haag. Structureel meer loon, geen eenmalige bonussen.”
Gerard Gravemaker
Waarom toch de drang naar al die administraties. Het enige wat mij daarin opvalt dat het wordt gebruikt voor efficiëntie waarbij het menselijke zo veel als mogelijk als inefficiënt wordt bestempeld. Laten we staken met deze administraties dat raakt de controleur en helpt de patiënt
Koos Dirkse
‘Applaus’ schijnt toch niet voldoende te zijn geweest……