Ook de veiligheid van werknemers, en mensen die zorg nodig hebben, wordt minder. Dat zijn gevolgen van de verder oplopende wachtlijsten in de ouderenzorg. Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Ouderen moeten langer wachten op een plek in een verpleeghuis. Als ze wel eenmaal aan de beurt zijn, hebben ze vaak meer en ook andere (complexere) zorg nodig.”
Ruim 10 procent van de respondenten geven aan dat hierdoor onveilige situaties ontstaan. Daarbij gaat het zowel om de thuissituatie als binnen het verpleeghuis. Een van de respondenten vertelt dat het voorkomt dat er één op één beveiliging wordt ingeschakeld, omdat iemand heel agressief was.
Beleid van overheid
Twee derde van de ondervraagden noemt het beleid van de overheid als belangrijkste reden voor de toename van de wachtlijsten. De Haas: “Mede door de lange wachtlijsten wordt de urgentie groter. Mensen die in het verpleeghuis komen zijn er slechter aan toe en de samenstelling van de groepen is ook minder divers. Daardoor wordt het werk zwaarder.”
De helft van de respondenten geeft aan dat het tekort aan personeel het probleem nog groter maakt. Zo is er te weinig tijd om goede zorg te leveren en staat de kwaliteit ook onder druk. “Daarmee breng je de veiligheid van zowel de cliënten als het personeel in gevaar”, zegt De Haas.