Umc-personeel kreeg vorig jaar een loonsverhoging van 10 procent. De betaling van de inflatiecompensatie werd in tweeën gesplitst. De umc-medewerkers kregen er eerst structureel 6 procent bij en daarna het resterende deel van 4 procent.
Reparatie koopkracht
De inflatie is al flink gedaald en dat zet zich naar verwachting door, maar volgens de bond moet het verlies aan koopkracht nog worden gerepareerd. Leden van de FNV hebben de traditionele looneis een dag voor Prinsjesdag vastgesteld op 5 tot 14 procent. Vorig jaar was die nog ruim 14 procent.
FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha zegt dat het erg per sector gaat verschillen hoe hoog de looneis uitkomt. Werkgevers die vorig jaar al meegingen in de forse eisen van de bonden, kunnen het komende jaar rekenen op een mildere opstelling.
Hoogspanning
Dat geldt dus niet voor de salarissen in de kraamzorg. Dat zijn al jaren de laagste in de sector Zorg & Welzijn. De FNV wil dat daar nu definitief een einde aan komt. Feli Escarabajal, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “De sector staat onder hoogspanning. Er wordt al gesproken over afschalen van de kraamzorg vanwege de grote personeelstekorten. Dit soort doemscenario’s waarbij jonge gezinnen veel te weinig uren kraamzorg krijgen, moeten we als maatschappij niet willen.”
De vakbond hoopt dat de lonen in 2024 gemiddeld zo’n 8 procent omhooggaan, vergelijkbaar met wat dit jaar al is afgedwongen. Boufangacha: “Als we dat realiseren, kun je zeggen dat de lonen weer op peil zijn gebracht. We zeiden vorig jaar al dat het een strijd van de lange adem zou worden en dat is ook wel gebleken. De rekening is in twee stappen op tafel gekomen.” (ANP/Suzanne Bremmers)
Peter Koopman
De “Zorg”-sector ( containerbegrip ) en met name de branche “Kraamzorg” staat onder hoogspanning, zo stelt vakcentrale FNV terecht. ( Ook vakcentrale CNV en beroepsvakbond voor (kraam-) verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 stellen dit ! Moeten we nu weer jaren van CAO onrust en daarmee belemmering van het geweldige Imago van “zorgmedewerkers” IN deze sector, dat vooral op de Instroom effect heeft, gaan verwachten?
Dat FNV de laagstbetaalden nu naar voren brengt is prima, maar de fouten van ruim 20 jaar geleden, waarbij vakcentrales zelf betrokken waren, te weten het te laag vaststellen van het OVA ( bijdrage Rijksoverheid aan sector Zorg voor arbeidskwesties ) en betreffen daardoor de middeninkomens, zoals we in 2021 via de SER vernamen, en die dus structureel 9% te laag zijn in vergelijk met de marktsectoren ( Zorgsector is geen publieke sector meer ). Dit feit, gemeten op peil 2020, was reden voor Minister de Jonge van VWS voor een start met repareren hiervan met 1,13% eind 2021. In Rutte IV is hiermee niet doorgegaan en kreeg ( begrijpelijk ) compensatie voor inflatie voorrang. Maar nu blijft ook het FNV oorverdovend stil inzake voornoemde loonkloof ( ook pensioenkloof ) van oa verpleegkundigen ! Het verschil met marktsectoren is inmiddels gegroeid en intussen werden ambtenaren ( en oa leraren basisonderwijs ) wel ruim gecompenseerd. Verplegen en verzorgen als beroep betreft de overtreffende trap van zinvol werk, maar applaus is onvoldoende basis om aan deze maatschappij mee te doen. Waarom steeds CAO onrust kweken als de Zorg politiek tot de kostenposten gerekend wordt. Over de opbrengst vernemen we weinig en de basale bijdrage aan “bestaanszekerheid” wordt alleen in woorden instemmend bevestigd, of?