• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Jorrit Stroosma

    Ik snap dat het FNV het beste akkoord voor haar leden er uit wil slepen, maar het FNV is ook goed op de hoogte van de financiële posities van de GGZ zorgaanbieders en die zijn niet zo goed dat er ruimte is voor veel extra’s voor de werknemers. Maar wat wil je ook met NZa tarieven die al bij de overgang van de DBC’s naar het ZPM al minstens 4% te laag waren, te weinig indirecte tijd bevatten en dat de zorgverzekeraars in de contractering niet hoger willen dan 75 tot 85% van het 100% NZa tarief en ook nog te lage zorgplafonds. En dan krijgen we ook nog te maken met een torenhoge inflatie op alles, belasting en accijns verhogingen. De GGZ zorgaanbieders willen wel betere arbeidsvoorwaarden voor hun werknemers maar daar moet ook geld voor zijn en dat lijkt de FNV nog wel eens te vergeten.

  2. Peter Koopman

    “De FNV ziet weinig positieve stappen” lijkt vermelding in een artikel waard. Naar mijn mening zou ipv een branche CAO een “sector Zorg CAO” een stap vooruit zijn en veel onnodig gepraat overbodig maken. Omdat de werkgevers “dit spel” meespelen lijkt het vergelijkbaar met de marktbranches. Maar iedereen weet inmiddels dag de Zorgsector geen “markt” is en dat de niet-winst verwervende zorgverzekeraars en het OVA ( VWS ) de speelruimte bepalen. De sector Zorg is vooral een sociale sector en is gericht op helpen en professionele zorg bieden. Dat weet iedereen, toch? De FNV lijkt de zorg ( en i.c. de GGZ ) te benaderen als marktpartij, waar dit spel gaat over winsten, aandeelhouders en werknemers. Stop met deze schijnvertoning. Het aantal leden van de vakbonden is hier zeer laag, de zorgprofessionals voelen zich meer verbonden aan hun beroep en collega’s. De niet primair proces betrokken “werknemers” zouden CAO’s kunnen gebruiken die hen vanuit het maatschappelijk verkeer passen. Een jaarlijks nationaal overleg met de Rijksoverheid over de honorering van (in loondienst ) verzorgendenIG, verpleegkundigen, helpenden, artsen, GZ-psychologen, fysiotherapeuten enz zou voldoende moeten zijn, toch?