Beeld: sturti / Getty Images / iStock
Twee jaar geleden was er nog sprake van een piek in de belangstelling, zowel in het mbo als het hbo. Voor het aflopende studiejaar meldden zich volgens het CBS 20 procent minder mbo-kandidaten en zelfs 26 procent minder belangstellenden voor het hbo, vergeleken met die hoogtijdagen. De instroom van leerling-verzorgenden IG nam maar liefst met een derde af.
Verpleegkunde
Aan het begin van het lopende studiejaar begonnen circa 9000 mensen met de mbo-opleiding verpleegkunde en een kleine 7000 met de hbo-opleiding. Twee jaar eerder waren het er respectievelijk 11.000 en 9000. Een van de verklaringen voor die piek was volgens het CBS de extra aandacht voor de krapte in de zorg ten tijde van de coronapandemie. Voor de mbo-studie verzorgende IG daalde het aantal belangstellenden van bijna 10.000 naar bijna 7000.
Mbo
Volgens de CBS-cijfers nam het totaal aantal nieuwe mbo-studenten in de opleidingen in zorg en welzijn de afgelopen jaren af. In studiejaar 2023/’24 startten ruim 67.000 studenten een opleiding in zorg en welzijn, tegen 73.000 twee jaar eerder. Dat is een afname van 8 procent. Bij de overige opleidingen in het mbo daalde het aantal nieuwe studenten met 3 procent.
Hbo
Het aflopende studiejaar begonnen ongeveer 45.000 studenten een hbo-opleiding voor een baan in zorg en welzijn, in 2021/’22 waren er 48.000 nieuwkomers.
Pedagogisch werk
Het aantal nieuwe mbo-studenten pedagogisch werk nam juist toe. Aan het begin van het huidige studiejaar startten in het mbo ruim 14.000 mensen, 19 procent meer dan twee jaar eerder. In het hbo zag het CBS ook iets meer belangstelling voor pedagogiek. Bij de bacheloropleiding pedagogiek bijvoorbeeld ging het aantal instromers van 2400 naar 2500 nieuwe studenten. (ANP)
Peter Koopman
Er is te weinig aandacht voor werving van verplegend en verzorgend personeel. De VWS Ministers mogen hier geen extra accent op leggen, oa omdat andere sectoren dan ook meer tekorten zullen krijgen. In Nederland is sinds jaar en dag het aantal verpleegkundigen ongeveer gelijk ( 1,2 % van de bevolking ). De bevolking groeit en dus zal het aantal verpleegkundigen, om dit te volgen, ook moeten groeien. De randvoorwaarden zijn echter slechter dan voorheen: er ontbreekt voldoende studentenhuisvesting en voor jonge gezinnen zijn in de grote steden nauwelijks betaalbare woningen. In de provincie Noord-Holland woont maar 0,9 % verpleegkundigen ( 8000 minder dan gemiddeld ) en in de provincie Zuid-Holland woont maar 1,0 % verpleegkundigen ( 7000 minder dan gemiddeld ). Het brede zorgaanbod ( wijkverpleging, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen enz.) zal hiervan consequenties voelen. En nu daalt de instroom in het betreffend beroepsonderwijs enorm ( 20% en minder). Is dit ook geen crisis?