Nederlander Mark van N. (51) staat vanaf dinsdag 8 maart terecht in Frankrijk op beschuldiging van “verminking en oplichting”. De tandarts uit Den Haag zou meer dan 100 slachtoffers hebben gemaakt door onkundig zijn vak uit te oefenen in een stadje op het Franse platteland.
Van N. vestigde zich in 2008 in Chateau-Chinon in Bourgondië. De bewoners waren aanvankelijk blij met zijn komst, omdat ze twintig kilometer moesten reizen naar de dichtst bijzijnde tandarts. In totaal had hij zo’n 2800 patiënten. Zijn vrouw werkte ook in de praktijk. Na enkele jaren kwamen de eerste klachten naar buiten. Patiënten kregen naar eigen zeggen ‘de verdoving voor een paard’. Ook trok hij volgens patiënten gezonde tanden, plaatste niet passende kronen en veroorzaakte met zijn behandelingen ontstekingen.
Veel van de slachtoffers, die zich hebben verenigd in een comité, zeggen onherstelbare schade te hebben opgelopen. Er zouden kaken zijn gebroken en medisch materieel zijn achtergebleven in tandvlees van patiënten. Wegens zijn werkwijze kreeg de Nederlander in de Franse pers de bijnaam ‘horrortandarts’.
Fraude
Van N. wordt er ook van verdacht te hebben gefraudeerd met facturen en de sociale zekerheid. In 2011 diende de Orde voor Tandheelkundige Hulp een klacht in. Dat was omdat zijn vrouw geen vergunning bleek te hebben voor het werk dat ze deed. Maar ook de klachten over de vermeende wanpraktijken van Van N. zelf stroomden binnen. Slachtoffers meldden zich bij andere tandartsen in de omgeving die vervolgens alarm sloegen.
Gruweldokter
Nadat hij in 2013 officieel in staat van beschuldiging werd gesteld, vluchtte Van N. vluchtte naar Canada. Hij werd uitgeleverd aan Nederland en belandde uiteindelijk weer in de Franse cel in afwachting van zijn proces. Van N. erkent dat hij zijn werk niet goed heeft gedaan, maar hij is naar eigen zeggen niet de gruweldokter die sommigen in hem zien. Van N. kan tien jaar de cel in gaan en een boete van 150.000 euro krijgen als hij schuldig wordt bevonden. Het proces gaat een kleine twee weken duren.
De tandarts lag overigens niet alleen in Frankrijk onder vuur. In Nederland deed de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek naar hem, maar dat werd gestaakt toen hij naar Frankrijk vertrok.