De 51-jarige Rotterdamse psychiater Sinan G. is veroordeeld tot 3 jaar celstraf voor miljoenenfraude in de zorg. Een bemiddelaar, volgens de rechtbank de grote leider, kreeg 4 jaar. Dat meldt het AD.
De twee zorgden dat een groot aantal mensen ten onrechte uitkeringen en persoonsgebonden budgetten (pgb’s) kregen. Instanties werden om de tuin geleid met valse diagnoses en toneelstukjes bij onder meer uitkeringsinstantie UWV. Het OM eiste tot vijf jaar celstraf voor de fraude, die in de tientallen miljoenen zou lopen. De tuchtrechter legde recent de Rotterdamse psychiater een beroepsverbod van een jaar op. Hij heeft altijd ontkend te hebben geholpen bij de fraude.
De fraude kwam al in 2009 aan het licht, maar het onderzoek duurde lang onder meer omdat het werd bemoeilijkt door het medisch beroepsgeheim. Sinan G. en zijn medeverdachte collega Jos G. werden eind 2015 geschrapt uit het BIG-register voor artsen.
Naast de twee hoofdverdachten zijn ook tientallen medeplichtingen in staat van beschuldiging gesteld. Het gaat om tientallen mensen die zich bij (uitkerende) instanties voordeden als psychiatrische patiënten. Wanneer zij wel patiënt waren, veinsden ze een veel erger ziektebeeld. De rol van de psychiaters was volgens de rechtbank groter groter. Zij organiseerden de gang naar de instanties, sterker nog: zij namen vaak daartoe het initiatief en ronselden en begeleiden de pseudo-patiënten.
De rechtbank in Rotterdam heeft 28 juli alleen over de vier hoofdverdachten gevonnisd.