Veel zorgprofessionals weten nog te weinig over de invoering van functionele bekostiging. Dit blijkt uit een onderzoek van de VVAA, ledenorganisatie van en voor professionals in de gezondheidszorg. Dit meldt MedNet.
Functionele bekostiging
Uit het onderzoek blijkt dat maar 8 procent van de respondenten het nodige denkt te hebben gedaan om klaar te zijn voor invoering. Minister Klink voert in 2010 de functionele bekostiging in voor COPD, hartfalen, cardiovasculair risico en diabetes. Dit betekent dat bekostiging plaatsvindt op basis van de integrale zorg die wordt geleverd aan een patiënt met een bepaalde aandoening. Er komt een prijs voor een bepaalde aandoening; alle zorg die de patiënt nodig heeft voor deze aandoening, valt binnen die prijs.
Onbekend met invoering
VVAA ondervroeg 1400 zorgverleners die te maken krijgen met functionele bekostiging. Dit waren voornamelijk huisartsen (43 procent), fysiotherapeuten (36 procent) en specialisten (11 procent). Bijna 62 procent van hen gaf aan niet of niet zo bekend te zijn met de invoering van functionele bekostiging.
Concrete stappen
Van de respondenten die er wel bekend mee zijn (38 procent), heeft de meerderheid geen helder beeld van de consequenties voor de eigen situatie (62 procent). MedNet meldt dat 15 procent dit inzicht wel denkt te hebben. En maar 8 procent van de respondenten zei concrete stappen te hebben ondernomen. Van de zorgverleners die niet zo bekend zijn met de functionele bekostiging, weet 41 procent niet welke stappen hij moet nemen.
>> Skipr weekly <<
Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.