De ziekenhuizen verwachten dat intensiever samenwerken het makkelijker maakt om meer aan de stijgende zorgvraag te kunnen blijven voldoen. En zo veel mogelijk specialistische zorg voor de regio te behouden. De organisaties verwachten deze zomer meer duidelijkheid te hebben over de voortgang.
Toekomstbestendig
Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep zijn twee zorgorganisaties die in de regio al langere tijd samenwerken en elkaar goed kennen. Beide organisaties hebben de wens en voelen de noodzaak om de banden op korte termijn te verstevigen.
De organisaties denken op die manier ook nieuwe zorgconcepten te ontwikkelen, zorgprofessionals aan te trekken en te behouden. Ook willen zijn beter samenwerken met partners in de zorgketen en op het gebied van vastgoed, apparatuur en ICT.
Vooronderzoek
Begin 2024 gaat een vooronderzoek van start naar de meerwaarde van nauwer samenwerken, de doelen, de kansen en bedreigingen en de beste vorm waarin een intensievere samenwerking kan worden gegoten. Omdat de fusie tien jaar geleden verboden is door de ACM, nemen de ziekenhuizen dat traject gelijk mee.
Van Roozendaal: “We gaan onderzoeken hoe een samenwerking eruit kan zien en welke vorm daarbij past. Het kan zijn dat we op de huidige manier verder gaan, concretere afspraken over samenwerken, maar ook een topfusie of een volledige fusie zijn mogelijkheden. Alle scenario’s liggen op tafel. We gaan de komende maanden uitwerken welke vorm de meeste voordelen oplevert.”
“De veranderingen moeten uiteindelijk in het voordeel zijn voor onze patiënten. Daar zijn wij zijn als bestuurders verantwoordelijk voor”, zegt Diederik Zijderveld, lid raad van bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Maatregelen
De samenwerking is een onderdeel van de maatregelen die Rivas Zorggroep neemt om de zorg toekomstbestendig te houden. Rivas wil daarmee beter aansluiten op de ontwikkelingen in de zorg en financieel gezonder worden.
Ook voor het Albert Schweitzer ziekenhuis is er geen directe financiële noodzaak om een samenwerkingspartner te zoeken. “Wel zien we dat het voor kleinere ziekenhuizen steeds moeilijker wordt om schaalvoordeel te boeken en financieel gezond te blijven. Het is goed dat wij nu vooruit kijken en pro-actief actie ondernemen.”
Naast het voordeel van schaalgrootte noemt Zijderveld ook voordelen aan de medisch inhoudelijke kant. “Het Integraal Zorgakkoord roept ook op tot meer samenwerking, daar zijn wij blij mee. De volumenormen en schaarste van personeel vragen hier bijvoorbeeld ook om. Doordat wij hier nu op inspelen willen wij top klinische zorg blijven leveren.”
Hoewel het Albert Schweitzer ziekenhuis groter van omvang is, ziet Zijderveld de meerwaarde van Rivas Zorggroep als het gaat om de grote VVT tak. “De samenwerking in de keten wordt steeds belangrijker, daar kunnen wij weer leren van Rivas.”
APJ Hoppener
Dat is lang geleden dat ik vanuit mij functie bij het toenmalige Merwedeziekenhuis fusie overleg voerde met de het ziekenhuis in Gorinchem. Dat was in 1988. Ik ben in 1989 vertrokken terug naar de psychiatrie als bestuurder en daarna zijn deze besprekingen weer gestopt. Destijds was de gedachte om met elkaar zorg te dragen voor een breed aanbod ook in de hele Alblasserwaard.
succes Armand Höppener, voormalig psychiater en bestuurder o.a van het Albert Schweitzerziekenhuis ( 1984-1989)