12.5.2014 ÄZ: Bis eine Firmenübernahme klappt, müssen viele Hebel in Bewegung gesetzt werden. © freshidea / fotolia.com Ärzte Zeitung / 052a22 / 12.05.2014 Strategic alliance and corporate partnership or business teamwork concept with two rival businessmen with boxing gloves merging together to form a competition cooperation moving gears and cogs for financial success.
Het Brabantse SDW en het Zeeuwse Gors draaien hun fusieproces terug. Dit gebeurt nadat binnen Gors grote onrust was ontstaan over de fusie. Dat laten de organisaties voor gehandicaptenzorg weten in een gezamenlijk persbericht.
De fusie gaat niet door omdat de verschillen in visie, fase van ontwikkeling en bedrijfscultuur te groot zijn. Desalniettemin was de fusie een eind op weg. Zo waren beide organisaties per januari 2014 bestuurlijk gefuseerd. De juridische fusie zou op 1 januari 2015 plaatsvinden. Na goedkeuring door de medezeggenschapsraden zullen beide organisaties nu het proces van defusie inzetten.
Bestuurders Jaap Hulstein (Gors) en Peter Meijs (SDW) tonen zich in het persbericht teleurgesteld over het afbreken van het fusieproces. Er blijft wel sprake van samenwerking, maar dan niet vanuit de gedachte van een organisatie. Hoe dat eruit gaat zien is nog niet bekend, zegt bestuurder Jaap Hulstein van Gors.
Angst medewerkers
Vanwege de onrust kwam Hulstein afgelopen week terug van vakantie in Zuid-Frankrijk. De raad van toezicht van zijn organisatie nam 10 juli het voorgenomen besluit om de fusie af te blazen. Uit de toelichting van Hulstein blijkt dat medewerkers bang waren voor ondermeer verhuizing en ontslagen. Volgens Hulstein waren ontslagen zowel bij Gors als SDW echter niet voorzien.
Volgens Hulstein was de OR van Gors vanaf het begin heel kritisch over de voorgenomen fusie: “Zij vonden dat de organisaties niet op gelijk niveau waren.” Bij SDW werken ongeveer 870 professionals en 380 vrijwilligers. De instelling had in 2012 een omzet van 44 miljoen euro. Gors is kleiner, met een omzet van ongeveer 33 miljoen euro. Er werken ook minder mensen: 700 professionals en 300 vrijwilligers spannen zich in voor de cliënten.
Hulstein: “We hebben de medewerkers niet meegekregen. Er ontstond een onderstroom die niet te stoppen bleek, ondanks de positieve input die we leverden. Ik denk dat emotie uiteindelijk een grote rol speelde en dat kan ik alleen mezelf verwijten.”
Kosten defusie
De voorgenomen juridische fusie had nog geen gevolgen, ook niet in personele zin. Ondanks dat verwacht Hulstein dat het aanstaande proces van defusie een paar ton per organisatie zal kosten. Hulstein denkt niet dat het weggegooid geld is: “We hebben van elkaar geleerd en dat kunnen we in de toekomst benutten. Omdat we in aanrgenzende regio’s werken zullen we elkaar nog vaak tegenkomen. Dat geldt ook voor onze medewerkers.”
Bestuurder Peter Meijs van SDW was dinsdag niet beschikbaar voor commentaar. (Daan Marselis)