De beroepsvereniging van fysiotherapeuten KNGF wil af van de eigen bijdrage voor fysiotherapie. Volgens directeur Rian Veldhuizen leidt de eigen bijdrage er toe dat patiënten de fysiotherapeut mijden en daardoor uiteindelijk een groeiend beroep doen op dure tweedelijnszorg.
Sinds begin dit jaar geldt een eigen bijdrage voor fysiotherapie. Patiënten moeten bij een chronische aandoening de eerste twintig behandelingen zelf betalen. Veel verzekeraars vergoeden deze behandelingen geheel of gedeeltelijk via de aanvullende verzekering. Veldhuizen vreest echter dat steeds meer patiënten uit kostenoverwegingen afzien van een aanvullende verzekering.
Onlogisch
“Besparen op fysiotherapie is een heel onlogische zaak”, zegt Veldhuizen in een interview met Skipr. “Inzet van fysiotherapie kan veel onnodige zorgkosten voorkomen en daarmee de zorgkosten drukken en daar zijn we met zijn allen naar op zoek.”
Kostenbesparing
Als voorbeeld noemt Veldhuizen de behandeling van etalagebenen, die veroorzaakt worden door vaatproblemen. Looptherapie maakt in veel gevallen een operatie overbodig. Volgens het KNGF levert dit een macro kostenbesparing van 15 tot 18 miljoen euro op. Mede op grond hiervan adviseerde het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) om deze behandeling te vergoeden uit de basisverzekering. Minister Schippers heeft dit advies naast zich neergelegd.
Regie
Veldhuizen hoopt dat de politiek meer oog krijgt voor de preventieve waarde van fysiotherapie. Daarnaast pleit Veldhuizen ook voor een centrale rol van de fysiotherapeut in de ketenzorg rond het bewegingsapparaat. Als regisseur in deze keten zou de fysiotherapeut ondermeer röntgenonderzoeken moeten kunnen aanvragen en moeten kunnen doorverwijzen naar de tweedelijn.
KNGF is een van de partijen die betrokken is bij het Grote Zorgdebat dat op 29 augustus in Nieuwegein wordt gehouden. Kijk voor meer interviews op Skipr webtv.