De NZa volgt de introductie van de GLI en merkt op dat deze langzaam op gang komt. Ook constateert de autoriteit dat het gecontracteerde aanbod per zorgverzekeraar van deze zorg op dit moment sterk verschilt. Hoewel zorgverzekeraars met steeds meer aanbieders van de GLI afspraken maken, is de interventie nog niet overal beschikbaar. Dit komt doordat in sommige regio’s te weinig zorgaanbieders opgeleid zijn om de GLI aan te kunnen bieden.
Volgbeleid
Per 2020 hanteren zorgverzekeraars een volgbeleid bij de contractering van zorggroepen voor de GLI. Concreet betekent dat dat zorgverzekeraars de afspraken van de grootste verzekeraars in de regio overnemen. Dat moet een tot een landelijke dekking van het aanbod leiden.
Aandachtspunten
Ten slotte constateert de NZa dat de informatie die zorgverzekeraars aan verzekerden geven over de GLI momenteel ‘voldoende’ is, maar nog beter kan aansluiten bij de doelgroep. Ook huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten beter informeren over GLI. In 2020 zal de NZa opnieuw bekijken of deze punten verbeterd zijn.
zorg
Zou bijna zeggen eindelijk valt het kwartje.
De preventie gedachte en praktisch ingezet kan veel besparen en de ziektelast doen afnemen.