Besturing en toezicht in de zorg moet weer nadrukkelijk aan de kernspelers binnen de instellingen worden terug gegeven. Dat betoogt directeur Marius Buiting van de vereniging van toezichthouders in de zorg NVTZ in een interview met Skipr.
Volgens Buiting zijn er steeds meer partijen die -vaak met de beste bedoelingen- invloed willen uitoefenen op zorgorganisaties. “In de zorg is de afgelopen jaren een stapeling ontstaan van allerlei partijen en instanties die zijn gaan meebesturen”, aldus Buiting. “Dan moet je denken aan organen van de overheid als de inspectie, maar ook aan brancheorganisaties, verzekeraars en consumentenorganisaties. Als iedereen aan het stuurwiel gaat trekken, ontstaan er ongelukken. Bovendien hebben we nu een bureaucratisch systeem gekregen met vele vormen van verantwoording zonder dat we kunnen aantonen dat al die externe besturing leidt tot een betere zorg.”
Uitglijders
Buiting pleit er daarom voor om besturing en toezicht weer terug te geven aan de instellingen. Buiting erkent dat bestuurders en toezichthouders soms uitglijders maken, “maar het helpt niet om dan die controle weer buiten die bestuurder te organiseren.”
Discrepantie
Buiting vindt het zorgelijk dat er in de verkiezingsprogramma’s weinig is terug te lezen over de aansturing van zorgorganisaties. “Er zit een discrepantie tussen wat je in programma’s ziet en hoe de politiek zich de afgelopen jaren op het terrein van bestuur en toezicht heeft opgesteld”, zegt Buiting. “De politiek reageert voortdurend op incidenten en calamiteiten en heeft dan pregnante opvattingen over hoe bestuur en toezicht zou moeten verlopen. Maar als je naar de verkiezingsprogramma’s kijkt wordt er met geen woord over het onderwerp gerept. Dat baart ons zorgen. Als je in toenemende mate grote complexe zorgconglomeraten hebt, dan staat of valt kwaliteit van zorg met een goede besturing.”
NVTZ is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast NVTZ zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland,NFU,NPCF, NVZ, CG-Raad, VGN, V&VN, BTN, Platform VG, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, LAD, KNMG, NVTZ, VHN en ZN.
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.