Donderdag maakte minister De Jonge bekend dat alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in Nederland hun deuren moeten sluiten. Ouderen moeten zoveel mogelijk worden afgeschermd, om besmetting door het coronavirus te beperken. De maatregel geldt in ieder geval tot 6 april. Voor mensen in de stervensfase wordt een uitzondering gemaakt.
Een toegesneden regeling
Ook binnen de gehandicaptenzorg werken verschillende partijen aan een bezoekregeling. Bluiminck ziet echter niets in een generiek tijdelijk verbod zoals nu is ingevoerd binnen de ouderenzorg. “De gehandicaptenzorg steekt heel anders in elkaar en kent een veel grotere diversiteit. We hebben te maken met zowel jonge als oude cliënten, waarvan sommigen met een lichte handicap kampen, en anderen zeer ernstige, soms verstandelijke beperkingen hebben. Daarnaast zijn de woonvormen heel verschillend. Kortom, het risicoprofiel is heel anders en dat vraagt om een meer toegesneden regeling”, aldus Bluiminck.
Twee afwegingen
Vooralsnog is onbekend hoe deze toegesneden regeling er precies uitziet. Bluiminck: “Donderdag hebben wij als gehandicaptensector de ruimte gekregen om met een andere, aanvullende regeling te komen. Hiervoor zijn wij nu in gesprek met ministerie VWS, het RIVM, Ieder(in) en cliëntenorganisaties.” De regeling zal in ieder geval het karakter van een afwegingskader hebben, waarin twee stromen zichtbaar zijn, legt Bluiminck uit. “Bij de eerste geldt het idee ‘geen bezoek, tenzij’. Het gaat hierbij om een groep die medisch kwetsbaar is, en zowel medisch als somatisch gezien een vergelijkbaar risico loopt als ouderen en kwetsbare groepen. Ouders spelen hier echter vaak een cruciale rol in het zorgproces. Wanneer zij geen klachten hebben, moeten zij hun kinderen kunnen bezoeken.”
‘Blijf je verstand gebruiken’
Gekeken vanuit de tweede afweging, moet bezoek wel kunnen. Bluiminck: “We hebben het dan over een groep die geen bijzonder medisch risico loopt. Bijvoorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Die moeten hetzelfde als iedereen behandeld worden. Zolang er nog geen sprake is van een lockdown, moet bezoek mogelijk zijn. Het belangrijkst is dat iedereen zijn verstand blijft gebruiken: waar doe ik goed gaan? Ben ik een gevaar voor anderen?”
Langs deze twee lijnen hoopt Bluiminck zo snel mogelijk een gedragen afwegingskader vorm te geven. “Donderdag hebben we deze hoofdlijnen in onze interne berichtgeving laten vallen, en maandag hopen we met een regeling naar buiten te komen.”
Frank Conijn
Gisteren vertelde Ab Osterhaus op TV dat duidelijk is geworden dat mensen ook al besmettelijk zijn als ze virusdrager zijn maar (nog) geen symptomen hebben. Verder is uit onderzoek gebleken dat het virus buiten het lichaam veel langer overleeft dan tot nu toe werd aangenomen.
.
Zie https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-coronavirus-stable-hours-surfaces. Uit het artikel, dat een voorpublicatie van het NEJoM bespreekt: “The scientists found that severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) was detectable in aerosols for up to three hours, up to four hours on copper, up to 24 hours on cardboard and up to two to three days on plastic and stainless steel.”
.
Dus het bezoek zou tot een noodzakelijk minimum beperkt moeten worden. Alle risicogroepen zouden zelfs in zelfbeschermingsquarantaine moeten gaan als ze de boodschappen door anderen kunnen laten doen. (Naar buiten zonder nauw contact met anderen en oppervlakten zou nog wel moeten kunnen.)