Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt extra geld uit om de veiligheid van biologische geneesmiddelen beter in de gaten te kunnen houden. Biologische medicijnen hebben een werkzame stof die afkomstig is van een levend organisme als een bacterie of schimmel. Ze worden vaak via een injectie of een infuus gegeven, dat kan bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en psoriasis.
Bijwerkingscentrum Lareb krijgt zeker 300.000 euro om een controlesysteem op te zetten voor alle soorten biologische geneesmiddelen, dus ook voor de goedkopere varianten, de zogeheten biosimilars. Schippers wil goed in de gaten houden hoe deze goedkopere alternatieven het doen omdat die de komende jaren waarschijnlijk veel vaker zullen worden voorgeschreven. “Het is belangrijk dat we doelmatig voorschrijven, dat bijwerkingen gemeld worden en dat we ingrijpen als dat nodig is. Dat draagt bij aan betere zorg voor patiënten, aan meer kwaliteit van leven en aan de betaalbaarheid van zorg”, aldus de minister.
Agnes Kant, directeur Lareb, meldt dat dit najaar in vijf ziekenhuizen een begin wordt gemaakt met het volgen van patiënten die via het ziekenhuis een biologisch geneesmiddel krijgen. Op basis van die ervaringen volgt een voorstel voor een nationaal systeem om de veiligheid van biologische geneesmiddelen te monitoren. (ANP)