GelijkGezond wil de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk terugdringen. Die zogeheten gezondheidskloof is enorm en groeit nog altijd. Mensen met een lage ses (sociaaleconomische status) leven niet alleen gemiddeld acht jaar korter dan mensen met een hoge ses, ook leven ze 21 jaar korter in goede gezondheid.
GelijkGezond
Het zijn vooral mensen met problemen op veel domeinen van het leven waar GelijkGezond zich op richt. Vaak hebben ze te maken met veel zorgverleners die zich richten op één deelprobleem, zonder dat het onderliggende probleem wordt geadresseerd. GelijkGezond werkt met het concept van zogeheten ‘doorbijters’. Dat zijn hulpverleners die regie nemen over alle hulpvragen. Ze gaan niet zelf de problemen oplossen, maar kijken wat prioriteit heeft om aan te pakken. En ondersteunen iemand net zolang dat nodig is.
Domeinoverstijgende financiering
GelijkGezond heeft een formule gebonden waarmee de domeinoverstijgende zorg structureel gefinancierd kan worden. Naast startkapitaal van sociale investeerders als Invest-NL moet een deel van de IZA-middelen de start mogelijk maken. Het IZA-plan van VGZ, DSW en GelijkGezond mikt op 5 miljoen euro en kreeg half november het groene licht voor de snelle toets. Definitieve goedkeuring verwacht VGZ aan het begin van het tweede kwartaal in 2025.
Lees ook op Zorgvisie: Zorgverzekeraars vinden geld voor verkleinen gezondheidskloof