Dat zegt interim-bestuurder Pier Eringa in een interview met het AD. Eringa is 15 januari aan de slag gegaan om de ziekenhuisorganisatie weer financieel gezond te maken.
Pier Eringa
Volgens Eringa kampte het ziekenhuis in 2022 met een erg hoog ziekteverzuim. Op sommige afdelingen was die soms zelfs 20 procent. In 2022 heeft het ziekenhuis 90 procent van de zorg geleverd die het had afgesproken. Het ziekenhuis sluit 2022 af met een verlies van 20 miljoen euro, terwijl een marge van 20 miljoen euro nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering. Het totale gat bedraagt dus 40 miljoen euro, aldus Eringa.
Bijzonder beheer bij banken
Gelre ziekenhuizen staat financieel met de rug tegen de muur, constateert Eringa. “De financiële situatie is ernstig. We zitten sinds eind vorig jaar in bijzonder beheer bij de banken. Zij zeggen: ‘Het moet anders. Anders gaat het ziekenhuis onderuit’. Ook de zorgverzekeraars zitten in onze nek. We hebben afspraken moeten maken dat we binnen twee jaar weer financieel gezond zijn.”
SEH Zutphen sluit
Het kan financieel niet uit om de SEH en de verloskunde op twee locaties open te houden. Daarom gaat de SEH dicht in Zutphen. Ook de verloskunde wordt geconcentreerd in Apeldoorn. “In de praktijk komt het erop neer dat bevallingen daardoor niet meer in Zutphen zullen plaatsvinden.”
Dirk ten Brinke
De problemen bij de Gelre Ziekenhuizen en daar genomen besluiten, laten zien welke kwetsbaarheid ook bij andere regionale ziekenhuizen aan de orde is of komt. Zo ook de Achterhoekse ziekenhuizen Slingeland in Doetinchem en Beatrix in Winterswijk . Het Beatrix Ziekenhuis leunt nu al op de Enschedese ziekenhuizen en Slingeland heeft grote moeite om de noodzakelijke nieuwbouw tot stand te brengen. Komen de zelfstandige uitvoering van basisfuncties als SEH en Verloskunde hier op dezelfde wijze onder druk te staan? Het samenbrengen van beide kleine ziekenhuizen op een centrale plek in de regio, kan die kwetsbaarheid wegnemen. Dit plan strandde eerder op lokale belangen en standpunten van lokale stakeholders. Indien we de toegankelijkheid van (spoed-) zorg voor de inwoners van de Achterhoek ook in de toekomst willen garanderen, is het een goede gedachte die samenwerking voor dit doel te hervatten.
Kees V
Helaas zitten er onwetende politiek gedreven raadsleden buj de gemeentes en te grote ego,s in medischstafbesturen en RvB om in de Achterhoek toegankelijke zorg te waarborgen. een ZKH in Varsseveld zou de oplossing kunnen zijn.