Meerdere gemeenten moeten vanwege geldtekort snijden in het aantal plaatsen voor beschermd wonen. Hierdoor komen mensen met psychische- en verslavingsproblemen op straat te staan.
Dit meldt de Volkskrant.
Enkele regio’s hebben onvoldoende geld gekregen van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) voor de bekostiging van de zorg voor mensen met psychische problemen of verslavingen. Die lopen als gevolg daarvan het risico hun appartement in een instelling voor beschermd wonen te verliezen. Dordrecht is de eerste gemeente die zegt wegens geldgebrek vanaf 1 juli plaatsen voor beschermd wonen in haar regio te moeten schrappen. Het gaat om 140 van de 450 plekken, in twaalf gemeenten.
Financieel gat
Ook Bergen op Zoom (een regio van zes gemeenten) zegt dat het onmogelijk wordt deze specifieke zorg in de tweede helft van dit jaar te blijven bieden. Bergen op Zoom zegt een financieel gat te hebben van 2 miljoen euro, oftewel een kwart van het budget. Hoeveel bedden moeten worden geschrapt is onbekend, maar volgens wethouder Yvonne Kammeijer (D66) kunnen ‘verwarde en overlast gevende personen’ dan niet meer van straat worden gehaald.
Ook veel andere gemeenten kampen met miljoenentekorten op deze begeleide woonvoorzieningen voor psychiatrische patiënten, terwijl het Rijk hierop niet heeft bezuinigd. Dat komt, zeggen ze, omdat het Rijk de cliënten in hun regio niet goed heeft geteld en bovendien het geld ‘verkeerd’ over de gemeenten heeft verdeeld.
Van Rijn spreekt donderdag met de Tweede Kamer over de zorghervorming. Per 1 januari 2015 hebben gemeenten veel nieuwe zorgtaken gekregen, waaronder het beschermd wonen, voorheen betaald door het Rijk uit de AWBZ. De 43 centrale gemeenten die deze taak uitvoeren voor zichzelf en de omliggende regio, hebben hiervoor in totaal 1,4 miljard euro gekregen. Ongeveer de helft van deze uitvoerende gemeenten zegt dat het geleverde budget niet toereikend is. Samen komen zij zeker 70 miljoen euro tekort, volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.